Huidige juryleden The Voice of Holland in verdachtenbank

The Voice of Holland in de verdachtenbank
Door: Jos La Grande
15-01-2022

Het nieuws over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland is als een bom ingeslagen in Hilversum. Het plaatst alle coaches van de succesvolle talentenshow en medewerkers voor en achter de schermen vooralsnog in de verdachtenbank. Dit seizoen maken Glennis Grace, Ali B., Waylon en Anouk deel uit van de jury. The Voice wordt gepresenteerd door Martin Krabbé en Chantal Janzen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het onmiddellijk opschorten van de shows, waarvan de tweede van dit seizoen gisteravond pas werd uitgezonden, zou erop kunnen duiden dat het om een persoon gaat in dít seizoen – voor of achter de schermen – die onderwerp is van het onderzoek. Tot dusver verkeert het seizoen van The Voice nog in de fase van de zogeheten ‘blind auditions’, waarvan de opnames vorig jaar plaatsvonden. De live-shows komen pas later in de het voorjaar.

Enorme gevolgen

Het schandaal is kennelijk zo ernstig dat er onmiddellijk is ingegrepen door de directie van RTL. De golf aan publiciteit zal enorme gevolgen hebben voor degene om wie dit draait. Netzoals in de affaire rond zanger Marco Borsato zal er een stroom van publicaties volgen.

Een bijkomende kwestie: The Voice laat alle deelnemers een contract tekenen voordat ze mogen meedoen aan de zangshow. Wat daar precies instaat in deze overeenkomst laat zich slechts raden. Aangenomen wordt dat er sprake is van een boetebepaling als de deelnemer uit de school klapt over wat er achter de schermen gebeurd.

Contracten

Programmamaker Tim Hofman wil het resultaat van zijn onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice pas aanstaande donderdag in de uitzending van BOOS onthullen. Vooraf heeft hij RTL gevraagd om te reageren. Als de beschuldigingen dusdanig ernstig zijn, en mogelijk strafbaar, dan kan daar echter niet mee worden gewacht.

Er zijn nog meer onbeantwoorde vragen. Is er bijvoorbeeld al aangifte gedaan tegen de persoon in kwestie? Als het getekende contract dat verhindert dan zouden RTL en producent ITV het slachtoffer (of slachtoffers) de vrijheid moeten geven aangifte te doen bij Justitie.

Cultuur

De producent van The Voice, ITV, zegt een zero-tolerancebeleid ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag te hanteren. De beschuldigingen komen niet helemaal uit de lucht vallen, want er was al sprake van een geruchtenstroom. Ih het niemand eerder opgevallen? Is er sprake van een gesloten cultuur bij de makers van het programma.

De beschuldiging van onbetamelijk, seksueel grensoverschrijdend gedrag trof ook voormalig coach van The Voice of Holland, Marco Borsato. Tegen de zanger is aangifte gedaan door een jonge vrouw, die zegt dat Borsato zich jarenlang heeft schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Inmiddels doet het Openbaar Ministerie onderzoek.

Programma-directeur bij RTL, Peter van der Vorst, greep eerder in bij De Villa en Temptation Island waar de deelnemers werden aangezet door de programmamakers tot grensoverschrijdend gedrag.

LAATSTE NIEUWS:

Yvonne Coldeweijer beweert op basis van een van haar bronnen dat het zou gaan om drie personen. Haar zegsman zegt dat hij de uitzending van BOOS heeft gezien en dat het schokkend is.

Meer DenD