Huishoudbode december

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

In de donkere dagen voor kerst ben ik niet zelden in een nostalgische bui. Mijmeren over verleden, heden en toekomst. In 2019 hoop ik 65 jaar te worden.   

Over nostalgie gesproken: ik kreeg een brief van een mevrouw die zich afvroeg waarom iedereen van vaste blokjes zeep overgaat op vloeibare zeep. Toen realiseerde ik me dat ik het misschien nog meemaak dat vaste zeep helemaal is verdwenen, terwijl er vroeger alleen maar vaste blokken werden verkocht.  

 Bij ons thuis hadden we dozen vol zeep van de merken Cadum en Palmolive. Mijn vader werkte als procuratiehouder voor het bedrijf dat deze producten maakte. 

Ik moet bekennen dat ik ook al jaren vloeibare zeep gebruik. Ik zweer nog wel bij scheerzeep in een kommetje, maar dit zal mettertijd ook wel het onderspit delven.  

 Als u en ik onze laatste adem uitblazen, realiseren wij ons dat er in een mensenleven veel verandert. Vroeger sliepen we allemaal onder scheerwollen dekens van AaBe, nu slapen we vrijwel allemaal onder een dekbed. Op zolder hadden we een piespot. Die van vroeger worden nu als plantenbakje gebruikt.  De ouderwetse huistelefoon zal straks uit ons landschap verdwijnen. Het wandtoestel, zeker met draaischijf, is al bijna museumwaardig.  Mijn eertijds peperdure encyclopedie van Winkler Prins staat al jaren ongebruikt in de boekenkast. Bij een volgende verhuizing sneuvelt hij. 

 De typemachine wordt enkel nog gebruikt door hoogbejaarden die de vooruitgang ontkennen. Laatst stuurde ik een mevrouw van 90 jaar met een typemachine nog tien velletjes Tipp-Ex om fouten te verbeteren. Ik maakte een oude dame dolblij.  

We leven nu kennelijk ook in het gin-tijdperk. Want onlangs bestelde ik in een hotelbar in Valkenburg een glas jenever en het jonge meisje wist niet wat jenever was. Ik dacht: Bode, nu word je toch echt oud.  

Ondanks al deze vernieuwingen zijn wij, wat betreft het kerst-eten, zeer behoudend en behoorlijk gemakzuchtig. We zijn geen land van coquilles, gevulde kalkoen, konijn of haas.   Onze rollade staat nog steeds in de Top 10, maar op de eerste plaats staat al een jaar of twintig het gourmetten met varkenshaas op plek twee.  

Liever kiezen we voor botermalse ossenhaas en soms doen we er dan bladerdeeg omheen en dan heet het Beef Wellington.   

Doe vooral waar u zin heeft en fijne dagen toegewenst. 

 


 Raymond zorgt voor kerstsfeer in het hele land 

 De kerstmaand is aangebroken. Anders dan in Duitsland (Käthe Wohlfahrt) heeft ons land geen kerstwinkel die het hele hele jaar open is. Dat is financieel niet op te brengen.  

Zakenman Raymond den Iseger (38) bedacht een aantal jaren geleden het concept ‘It’s all about Christmas’. Hij gaat overal op zoek naar leegstaande (kantoor)panden om daar een tijdelijke kerstwinkel te beginnen. Nu zijn er 12 winkels open waarvan het merendeel in België.  

In eigen land zijn er winkels in Utrecht,  Batavia Stad, Enschede en Roosendaal (Rosada Fashion Outlet). 

Raymond vertelt: ,,We zijn het hele jaar met veertien mensen bezig om in te kopen, panden te zoeken en de winkels in te richten.  Het zijn allemaal complete winkels en heus geen 1 euro shops. We bieden een geheel eigen collectie, verpakking en design. We importeren vooral uit China.” 

Deze maand werken in alle winkels een stuk of 150 verkopers. Het assortiment is overweldigend: ballen, versiering, decoratie, kunstkerstbomen, verlichting, guirlandes, kransen en nog veel meer. Je kunt er alleen geen echte kerstboom kopen. De adressen van de winkels vindt u op kerstversiering.nl Dat is tevens de online winkel.  

Wij waren net over de grens in de grootste winkel (2500 vierkante meter) in het enorme winkelcentrum Wijnegem Shop Eat Enjoy bij Antwerpen.  

 


 Tips van de maand  

 

Potloodhouder 

Om zolang mogelijk plezier te hebben van cosmeticapotloden zoals kohlpotloden, lippotloden en wenkbrauwenpotloden kun je een potloodhouder gebruiken, waar je het potlood als het korter wordt inschuift. Zo kun je je potloden tot het laatste stompje blijven gebruiken. Ze zijn volgens Nanda Viersma te koop bij winkels voor tekenbenodigdheden, goede kantoorboekhandels en hobbywinkels. 

Fruitvliegjes 

 Ik ken heel wat tips tegen fruitvliegjes maar deze van Anneke van den Berg nog niet: 

zet bij het fruit een bakje met een flinke scheut appelazijn en een kneepje afwasmiddel.  

Binnen mum van tijd is er geen fruitvlieg meer te zien. 

Antislip 

Corrie Langelaan heeft geen problemen met het openen van lastige potten en flessen. Ze gebruikt  een stukje antislip/grip en dan lukt het. Ook gebruikt ze stukjes antislip om vakjes mee te bekleden zonder ze te plakken. Bijvoorbeeld in de auto want anders gaan dingen zoals cd’s of sleutels snel rammelen. Een heel klein reepje onder een sierbordje zorgt ervoor dat dit kan blijven staan. Rolletjes antislip of wel een gripmat kun je onder andere kopen bij de Gamma. Het kost €1,49 en meet 150 bij 30 centimeter. Corrie knipt vierkanten van 15 bij 15 centimeter en heeft daarmee een waardebon verdiend.   

 


Helpt ’t of helpt’t niet 

 Droge lippen 

 De koude dagen kunnen weer aanbreken en dan worden de lippen nog eerder droog.  

De meeste mensen gebruiken dan lippenbalsem om de schraalheid te bestrijden. Er zijn zelfs honderdduizenden balsemverslaafden die de hele dag smeren.  

Nu wordt al jaren beweerd dat balsem helemaal niet helpt, maar de situatie juist erger maakt. De lippen drogen dan verder uit en je smeert nog meer.  

In werkelijkheid is het belangrijkste bestandsdeel van de balsems cacaoboter en dat is totaal onschuldig.  

Als je lippen extra droog worden, komt dat niet van de lippenbalsem, maar van het feit dat je smeert en ook steeds over je lippen likt en daar worden ze droog van of gaan zelfs irriteren.  Je kunt ook gewoon pure vaseline gebruiken of zonnebloemolie of lippenbalsem met een UV-bescherming. 

Zelf was ik tot tien jaar geleden ook een ‘Labello-verslaafde’. Ik ben daar resoluut mee gestopt. Ook lik ik niet neer over mijn lippen. Ik heb nog steeds drogere lippen maar heb daar geen last van.  Geen schilfertjes noch kloofjes. Als u vaak last heeft van kloofjes moet u beslist naar uw huisarts gaan. Ik ken iemand met een chronisch kloofje die werd geopereerd. Nooit meer last van gehad.  

 

 Win een bon 

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Tags

EMILE BODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck