Huishoudbode: Emile let op de kleintjes

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het kabinet beloofde u met Prinsjesdag een lichte koopkrachtstijging in het nieuwe jaar. Ik vraag me af of dit daadwerkelijk gebeurt, want het lage BTW-tarief is nu ook omhoog gegaan van 6% naar 9%.  

Koopkrachtplaatjes gaan meestal om één procentje in de min of in de plus. Als u €20.000 netto per jaar verdient, is dat €200. Dat zijn heel wat tassen met boodschappen, maar zelf kunt u veel grotere bedragen besparen. 

In 2017 ‘verdienden’ de Bodetjes bijna 4000 euro. Dat werd vooral bereikt doordat ik voorgoed stopte met roken (opbrengst 2300 euro), de verkoop van de tweede auto (1000 euro) en onze verzekeringen werden doorgelicht (winst 400 euro). 

U heeft niets aan deze tips als u noch rookt, noch een tweede auto heeft en uw verzekeringen op orde zijn.    

Maar in 2018 gingen we rustig verder met ‘vrolijke’ besparingen en wij hoeven ons zeker niet te ontzien.  Bij de supermarkt letten we beter op de aanbiedingen en in het kader van een beetje gezonder leven, hebben we de nodige zoetigheid en hartigheid beperkt. Geschatte besparing 300 euro. 

Door onze auto minder te gebruiken en vaker met een voordeelkaart van de NS te reizen hebben we met het grootste gemak circa 700 euro bespaard, maar ik boek slechts 200 euro in, omdat we veel vaker zijn gaan fietsen (gezond), maar dit gaat vaak gepaard met een lunch met niet altijd even gezond voedsel. Het moet wel leuk blijven.  

 

De origineelste besparing vind ik er eentje van 126 euro per jaar. Voor onze grijze container moeten we 6 euro betalen als deze (om de week) wordt geleegd. Dat wordt via een chip op de vuilnisbak geregistreerd. Dat zijn 26 weken x 6 euro is 156 euro. Door serieus te scheiden (plastic, papier en groen zijn gratis) stond onze container vorig slechts 5 keer bij ons aan de dijk. Dat is een bezuiniging van 126 euro. Dat vinden mijn vrouw en ik gewoon een sport. Onze beide dochters wonen in Rotterdam en zij gooien alles in de ondergrondse container. 

Al met al hebben we in 2018 opnieuw ruim 600 euro bespaard en zijn we een paar kilo lichter geworden. Ik ben me er overigens terdege van bewust dat als je rond het minimuminkomen verdient elke besparing een grote last is. Maar kijk toch eens een avondje kritisch naar uw uitgaven. 

 


 

Winkel van de maand 

Vintage serviezen niet aan te slepen 

Het Derde Servies is een winkel in oude, vintage serviezen aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. 

Het assortiment is enorm en misschien zit er wel iets bij waar u al tijden naar op zoek bent.  De gepensioneerde beleidsadviseur Hannie Mans is de eigenaresse. Ze zegt: ,,Ik koop alleen van particulieren en het moet puntgaaf zijn en van bekende en gewilde merken. Ik ben dus kieskeurig. Van de 20 aanbiedingen koop ik er een.” 

Ze nam de zaak over van haar zuster Ineke die slechts 60 jaar werd en de naam bedacht. ,,Ze vond de naam in een Frans blad en het betekent zoveel als derde eigenaar. Dat geldt ook een beetje voor wat ik allemaal verkoop.”  

Alle bekende serviesmerken verkoopt Hannie. Zoals Villeroy & Boch. Seltman Weiden, August Warnecke, Blau Saks, Petrus Regout, Wedgwood, Royal Albert, Delfts Blauw maar ook Boerenbont en Rosenthal.  

Naast servies en complete serviezen vind je er ook sierborden en tegels met voorstellingen, lampen, glaswerk en bestek.   

Naast de fysieke winkel heeft Hannie ook een voortreffelijke webwinkel.  

Het zijn vooral jongeren die bij haar kopen. ,,Ouderen ruimen op en jongeren vinden heel wat klassiek servies trendy. Bijvoorbeeld voor bij de high tea en bij een babyshower. Dan willen ze roze servies voor als er een meisje is geboren en blauw voor een jongetje.” 

 

Nieuwe Binnenweg 208a 

Rotterdam 

hetderdeservies.nl  

 


 

Helpt ’t of helpt ’t niet.  

Hulpmiddel bij doseren 

Theo Brens was zijn hele leven monteur en is de bedenker van Groenland wasmachinereiniger, wat een groot succes werd. Nu is zijn zogeheten soapshuttle op de markt gekomen. Hij vertelt: ,,Ik heb dit voorwerp bedacht omdat uit onderzoek blijkt dat 68% van de huishoudens puur op gevoel doseert en gemiddeld bijna 40% te veel wasmiddel gebruikt.  Nadelen van overdosering zijn een stinkende wasmachine en snellere reparaties.”  

De soapshuttle is een simpel inzetstuk die je in het zeepbakje plaatst en met vloeibaar wasmiddel tot het streepje vult. Het is kostenbesparend en milieuvriendelijk.   

Ik denk dat vooral jonge mensen baat hebben bij dit voorwerp dat €12,95 kost en zich snel terugverdient als u steevast te veel wasmiddel gebruikt. 

Maar de soapshuttle is aan ons niet besteed, want mijn vrouw gebruikt zelfs minder vloeibaar wasmiddel dan de soapshuttle. Dat komt omdat wij dankzij een professionele waterontkalker superzacht water hebben en dus veel minder wasmiddel nodig hebben.  

Bij het schrijven van dit artikel was het voorwerp nog lang niet overal te koop. Kijk daarom op internet of ga naar soapshuttle.com 

 


 

Tips van de maand 

 Dekbed met rits 

Joke Tacoma stoorde zich altijd aan haar zwoegende wasmachine als zij haar dekbed liet wassen en zich veel wasgoed in haar dekbed verzamelde.   

,,Ik heb nu een (deelbare) rits in de opening van het dekbed gezet, die ik dicht doe voordat het dekbed de wasmachine in gaat. Als ik het dekbed in de hoes doe, maak ik de rits weer open. Mijn wasmachine heeft geen problemen meer en ook mijn droger droogt beter nu de was ook daar niet meer het dekbed in kan.” 

Kop: Latex 

Een opvallende tip van Theo Beentjes. Na renovatie van zijn huis vloekte de hardgele en bijzonder dure cassette van het rolgordijn en de muggenhor.  Een nieuwe was niet meer te leveren. Theo heeft hem nu met afwasbare latex lichtgrijs geverfd. Dezelfde kleur als de nieuwe muur. ,,Het ziet er perfect uit.”  

 

Kop: Kunstgebit 

Joop van de Pol heeft zowel boven als onder een kustgebit. Voor deze gebitsprothese kocht hij jarenlang een dure reinigingsgel voor dagelijks gebruik. De gel kost tien euro per maand maar de aanslag kon hij er niet goed mee verwijderen. Nu gebruikt Joop tabletten van het merk Ultradent. ,,Kost mij slechts 1,20 per maand en alle aanslag is ook weg. Een besparing van €8,80 per maand. Doe daar uw voordeel mee.”  

 

 

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl   

 

 

Tags

EMILE BODEGELD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck