Huishoudbode: Sodamieters goed    

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Jongeren kennen het woord soda meestal in de betekenis van spuitwater. Ik wil het echter hebben over huishoudsoda, ook wel schoonmaaksoda, kristalsoda of zilversoda genoemd. 

Dat is zeker niet drinkbaar, maar wel een van de handigste en goedkoopste schoonmaakmiddelen.  Huishoudsoda zou eigenlijk in geen enkele keuken mogen ontbreken. Een kilo soda kost bij Dirk 89 eurocent. Dan praten we over het merk Tricel. Een ander merk is Driehoek.  

De kracht van huishoudsoda is vierledig: het reinigt, ontkalkt, ontstopt en ontvet. Je hebt vaak slechts een flinke eetlepel per tien liter warm water nodig en u bent klaar voor allerlei klusjes:    

 • Poets uw kunststof tuinstoelen, ontvet autoruiten, verwijder schimmel met pure soda op een vochtig schuursponsje. 
 • Vieze snijplanken, vet van barbecuerooster; geen probleem. 
 • Spoel vanwege de hygiëne een vaak gebruikte thermosfles elke maand met soda om. 

 Zelf spoel ik bierglazen af en toe af met een sodamengsel en daarna in de vaatwasser. Dat voorkomt het neerslaan van bier. Kristallen glazen krijgen dankzij een sodaoplossing meer glans.  

 • Zweetgeuren verdwijnen uit kleding als u het wasgoed laat weken in water en soda. Daarna gewoon wassen. Wol en natuurzijde niet met soda behandelen. 
 • Laat vuile kammen en haarborstels in een warme sodaoplossing weken. Naspoelen met schoon water.  
 • Kattensproei kun je met soda en water schoonmaken. De vieze lucht verdwijnt. 
 • Geel geworden kunststof voorwerpen met groene zeep insmeren. Een avond in het sop houden met de toevoeging van een lepeltje huishoudsoda. 
 • Pure soda met heet water wordt vaak  gebruikt ivieze en verstopte afvoerputjes 

 Soda is milieuvriendelijk maar ook agressief  dus buiten bereik van kinderen houden. Maak aluminium nooit schoon met soda. Gebruik soda en chloor niet samen. Op internet zie je vaak de tip om bij de witte was een flinke hand soda[Veld] te doen. U zou dan een prachtig witte was krijgen. Dat klopt, maar uw verwarmingselement  kan ook eerder kapotgaan. Soda bijt namelijk in op het koper van het element.  

Als u verzilverd bestek of andere voorwerpen hebt, mag de  laatste tip niet ontbreken. De aanslag daarop verdwijnt in een oogwenk als aluminiumfolie op de bodem van uw wasbak plaatst. Daar  het bestek op leggen en een paar eetlepels soda en gloeiend heet water er over gooien. Aanslag weg.  

Bewaar soda in een luchtdichte doos om harde brokken te voorkomen. 

Of koop soda in een fles 


 

Winkel van de maand  

Een mooi keukenmes is een bezit voor het leven. Bij de firma Moes messenwinkel & slijperij aan de Eerste Van der Helststraat in Amsterdam weten ze dat al ruim 80 jaar. In deze winkel verkopen Jaap en Barbara de Jong (derde generatie) de beste messen en scharen ter wereld. Van voordelig tot peperduur.  

,,Ik ga geen merken noemen,” zegt Barbara. ,,Voor iemand kan een mes van 25 euro lekkerder in de hand liggen  dan van 200 euro. Het is het gevoel, de zwaarte van het voorwerp en of je links of rechts bent. Daarom ligt hier altijd een  stapel tomaten waar klanten zich naar hartenlust op kunnen uitleven.”  

Er zijn heel veel soorten messen en scharen. We noemen het keukenmes, koksmes, oestermes, steakmes, schilmes, scheermes, maar ook kappersschaar, keukenschaar en stofschaar, Als accessoires kunt u denken aan een messenfoudraaleen messenmagneet, handgemaakt messenblok of een  aanzetstaal. 

Barbara: ,,Je kunt een bijzonder mes  ook laten graveren wat misschien wel een  origineel cadeau zou kunnen zijn.  Minstens zo belangrijk is de slijperij in de werkplaats waar Jaap bijna een dagtaak heeft aan  het slijpen van allerlei soorten voorwerpen. 

,,Steeds meer mensen weten ons te vinden,”  vertelt Barbara. ,,Het motto van de winkel is dan ook: ‘Als het knipt of snijdt, heeft forma Moes het in huis’.  

Firma Moes 

Eerste van der Helststraat 67 

1073 AD Amsterdam 

firmamoes.nl  

 


 Helpt ’t of helpt ’t niet?  

Waarom dweilen de meeste mensen met gloeiend heet water? Zij denken dat het schoonmaakmiddel of de zeep beter zijn werk doet en dat een heet sopje vuil sneller verwijdert.  

Er zijn echter schoonmaakexperts die beweren dat warm water sneller verdampt en er juist zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer blijven. Dan kun je strepen krijgen.  Je moet dus met koud water schrobben.  

Allemaal flauwekul. Mijn vrouw dweilt haar hele leven al met warm water, evenals haar moeder en haar oma van 1898  en never-nooit strepen. Je wast de vaat toch ook niet af met koud water.  Heel wat mensen gebruiken chloor. In België is het zelfs super populair en heet daar javel (bleekwater). In ons land wordt vooral in het toilet chloor gebruikt, maar is dan nodig, vraagt lezeres Alida 

Nee, chloor is niet nodig als schoonmaakmiddel, noch als ontkalker. Dan kunt u veel beter allesreiniger gebruiken of azijn. Chloor wordt vooral gebruikt om (bijna) dagelijks onder de toiletrand te spuiten. Vooral dames, zoals mijn vrouw, vinden chloor gewoon lekker fris ruiken. 


Tips van de maand 

Hans Nuiten begrijpt niet dat mensen zo moeilijk doen over het openen van potjes met bijvoorbeeld groenteHans pakt een ouderwetse blikopener. Aan het einde zit een flessenopener. Zet de opener even onder het deksel van het potje en wip deze omhoog. De lucht is er uit en het deksel is met twee vingers open te draaien. 

Zelf geef ik overigens gewoon een klap op de onderkant.  

Babylotion 

Gretha maakt haar witte leren tas makkelijk schoon met babylotion doekjes. Het leer wordt dan ook gevoed met de verzorgende bestandsdelen die in de doekjes zitten.
 

Krabber  

Erica Franken uit Bergen op Zoom gebruikt bij het verwijderen van behang een autoruitenkrabber nadat hij het behang eerst met sop (Biotex, maar afwasmiddel kan ook) heeft ingesmeerd. 

Dit heeft als voordeel dat de onderliggende laag stuc niet beschadigd wordt. Dat kan met een plamuurmes wel het geval zijn. En het behang vliegt eraf. 

Een stoomapparaat zou ook  kunnen, maar die moet je huren en dat zijn weer extra kosten. Erica heeft intussen een waardebon van 25 euro gekregen.  

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl   

Tags

EMILE BODEHUISHOUDBODEJUNI

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck