De Huishoudbode. Voorjaarstuin: Groeit, bloeit en boeit

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

April is de tuinmaand. Er worden vooral eenjarigen gekocht. Emile Bode was jarenlang tuincolumnist voor De Telegraaf. Nu geeft hij leuke adviezen aan de lezers van Ditjes & Datjes. 

Om de tuin of het balkon op te fleuren, kopen Nederlanders steeds vroeger plantjes, in het bijzonder eenjarigen. Ik moet u echter waarschuwen voor (nacht)vorst. Als de temperatuur maar even onder het nulpunt daalt, vriezen deze tere plantjes onherroepelijk dood. Zet ze dus binnen als de vorst zich aandient.  

Vroeger gingen de eenjarigen pas na IJsheiligen naar buiten. Die datum valt dit jaar tussen 11 en 15 mei.  Daarna is de kans op vorst minimaal. Voor mij hoeft u echt niet zo lang te wachten.  

 Met vrij weinig moeite kunt u in uw achtertuin een terras combineren met grote potten en bloembakken en maandenlang van de kleurenpracht genieten. Ook op uw balkon, als u uitgekiend te werk gaat.  In een stukje tuin van minimaal 1 bij 1 vierkante meter kunt u kruiden zetten en die maandenlang oogsten. Populaire keukenkruiden zijn peterselie, bieslook, basilicum, munt (voor de thee) en rozemarijn.  

Veel mensen hebben kleine potten in de tuin. Voor een veel beter resultaat kunt u een paar grote potten of bakken kopen. Bij voorkeur niet van die hoge, want dan moet er zoveel grond in en worden deze dingen onhandelbaar zwaar. 

 Ik vul grote potten met een laagje kleikorrels van zo’n vijf tot tien centimeter die ik in oude panty’s doe en op de bodem leg voor de afwatering. Die panty’s kun je dan eeuwig gebruiken. Vervolgens tuingrond en daarna circa 20 centimeter duurdere potgrond.  Tot circa vijf centimeter van de rand vullen. In het midden kun je een plant op een stam zetten en bij voorkeur eentje die lang bloeit. De fuchsia is weer populair. De Dipladenia, ook bekend onder de handelsnamen Sundaville en Mandeville, geven zoveel bloemen dat ze  onverzadigbare flora-nymfomanen zijn. Aardige alternatieven zijn Suzanne-met-de-mooie-ogen, de tapijtbloem (Sutera cordata), Ipomoea (blauwe winde) en natuurlijk Nachtschade (Solanum).  

Rondom de klimmer prop ik de bakken vol met allerlei eenjarigen en vaste planten. Dit zorgt binnen mum van tijd voor een bloementapijt. Ik beleef het meeste plezier aan: Petunia, Begonia en Lobelia. En minder bekende aanraders zoals Portaluca, Callibrachoa, Erysimum (muurboem) en natuurlijk ijzerhard of wel Verbena.  

Oh ja, koop Campanula. In alle kleuren. Het dankbaarste plantje van onze aardkloot.  

 


Winkel van de maand 

 Westrienen: voor boeren, burgers en buitenlui 

 De een komt er voor agrarische- of tuinproducten, de ander voor mengvoeder voor hun dieren.  Maar ook voor de enorme dierenvoedselafdeling, de ruitersport, werkkleding, schoonmaakmiddelen, of speelgoed. 

A.C. van Westrienen is een begrip in het Gelderse rivierenland. Een ouderwetse, agrarische winkel met een ongekend assortiment en als een van de weinigen niet aangesloten bij een inkooporganisatie of keten.  ,,Zodoende worden we ook niet door de grote ketens gedicteerd wat we wel en niet moeten verkopen,” vertelt John Polman. Hij en zijn vrouw Ellie (met 14 personeelsleden) leiden al jaren de winkel aan de Molenstraat 4 in het dorpje Est (628 inwoners) bij Geldermalsen.  

Maar de eigenaar is Okkie, vader van Ellie,  die in 1962 de varkensstallen afbrak en een winkel in mengvoeders begon.  Okkie (81) en zijn vrouw zijn nog steeds onder ons en de krasse heer laat nog elke dag zijn handjes wapperen. 

 Je kunt er als particulier nog hooi en stro per pak kopen en dus niet in heel grote hoeveelheden.  

Het gereedschap is wat duurder maar dan heb je ook kwaliteit die u overleeft. Laatst kocht ik er een ouderwetse palenrammer voor 99 euro.  

Heeft u soms een kangoeroe of een alpaca? Van Westrienen helpt u aan voer.  

 


Helpt ’t of helpt ’t niet 

Mest voor de tuin 

 

In de tuincentra zijn potgrond en diverse mestsoorten hartstikke duur. Zeker als je aardig wat potten wilt vullen, of over een grote tuin beschikt. Ik heb een siertuin van 3.000 vierkante meter en dat is best wel veel, maar mijn grasveld bemest ik zelden. Dat zou me 1.000 euro per jaar kosten en bovendien wonen wij ook op vruchtbare klei. Wel strooi ik in februari met kalk (tegen mos), maar zo’n zak is relatief goedkoop.  

De potten vul ik wel met een laag potgrond en gooi daar om de paar weken een flinke hand koemestkorrels bij. Meestal gebruik ik 40 kilo per jaar maar dat kost ’slechts’ 26 euro. 

 

U kunt voor elke plant speciale grond kopen. Maar u kunt ook volstaan met de potgrond die deze maand volop in de aanbieding is en over twee maanden wat vloeibare of vaste mest toevoegen. Ik zweer bij de relatief voordelige koemestkorrels per zak van 20 kilo.   

Bemesten helpt dus zeker, maar daar hangt een prijskaartje aan, dus overdrijf niet.  

Ik maak alleen een uitzondering voor de Brugmansia. Zij is verslaafd aan water en bij warm weer geef ik haar elke dag minstens een emmer water en elke week een handje koemestkorrels. Als beloning laat zij maandenlang enorme trompetvormige bloemen zien. Een omweg waard.  

 


Tips van de maand 

 

Onkruid is de grootste vijand van de tuin. Om die reden beginnen heel veel mensen niet aan een tuin omdat zij een pesthekel hebben aan onkruid.  

Ik gebruik zelden vloeibare chemische middelen ofschoon ik onkruid zoals zevenblad (gedroogd smaakt het naar peterselie), heermoes (paardestaart) en haagwinde (pispotje) ook verschrikkelijk vindt.  

Een border met bodembedekkers kan veel onkruid tegen gaan, maar neem geen klimop want dat gaat alle planten overwoekeren. Veel beter zijn Pachysandra voor de
schaduwrijke border. Voorts maagdenpalm en het onderschatte penningkruid dat in juni prachtig geel bloeit, maar zich snel laat overwoekeren door ‘floravijanden’. Houtsnippers helpen trouwens ook. 

De enige remedie tegen onkruid is tijdig wieden. Dat kan met de schoffel of met de hak en bij voorkeur bij warm en zonnig weer, want dat is het onkruid meteen dood. Hoe langer u wacht, des te rampzaliger onkruid overal wortel schiet. Ik wapen me altijd met de hak, maar ik ben conservatief.   

 

Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl 

Tags

EMILE BODEHUISHOUDBODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck