Huishoudboekje Rutte diep in het rood

Rutte
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Minister Hoekstra (Financiën) heeft vanmiddag na het kabinetsberaad openheid van zaken gegeven over het huishoudboekje en de oplopende kosten van de overheid door de coronacrisis.

Het tekort op de rijksbegroting komt dit jaar uit op €92 miljard. Oftewel 11,8%. De overheid geeft niet alleen miljarden extra uit aan steunmaatregelen, maar heeft ook door de lockdown aanzienlijk minder belastinginkomsten. In de prognose komt de staatsschuld mogelijk zelfs uit op 65%.

Schatkist

Het dal waarin de schatkist in terecht is gekomen is twee keer zo diep als die van tijdens de kredietcrisis. Nu al is er zo’n €20 miljard uitgetrokken voor de eerste drie maanden, maar dat is bij lange na niet voldoende.

Momenteel wordt onderzoek gaan naar verlenging van de steunmaatregelen en wellicht ook versobering. Onbevestigde berichten stellen dat het plafond van 90% in de NOW-regeling wordt teruggebracht naar 80% en dat er gewerkt wordt aan nieuwe voorwaarden. Bovendien zal er voor specifieke bedrijven extra geld worden uitgetrokken, bijvoorbeeld voor de KLM.

Goedkoop geld

Het kabinet zal dus extra geld moeten lenen om de tekorten te dekken. De rente op de kapitaalmarkt is zeer laag. Dat is een voorbeeld in deze financieel moeilijke tijden. Het was dezelfde minister van Financiën die een half jaar geleden opperde om een fonds op te zetten voor nieuwe grote projecten, zoals infrastructuur. ‘Goedkoop geld’, zo werd de financiering toen genoemd.

Tags

FINANCIËNMINISTER HOEKSTRANOW-REGELINGPREMIER RUTTESTEUNWW

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck