Hulde aan de Hulst

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Altijd groen blad, knalrode bessen en een decoratieve struik die glans geeft als de dagen steeds wat korter worden: Hulst heeft het allemaal!

Rode bessen, altijd groen blad

Hulst (Ilex) valt onmiddellijk op door het glimmende of matte getande blad – uitgevoerd in bont en effen groen – met vaak helderrode bessen. Als bladhoudende heester is het een populaire haag of struik, die afhankelijk van de soort tussen de 2 en 25 meter hoog kan worden. In de kersttijd worden de takjes vaak gebruikt als decoratie en in kransen. De witte bloemetjes die in mei en juni tevoorschijn komen zijn bescheiden, de bessen die in de herfst verschijnen spectaculair. Wil je veel rode bessen, dan moet je tussen de vrouwelijke exemplaren een mannetje zetten. Heb je een kleine tuin, dan kies je het beste een zelfbestuivende soort.

Oude stamboom

Hulst is een geslacht van wel 400-600 soorten in de zogeheten ‘Aquifoliaceae’ familie. De plant groeit in het wild vooral in gebieden met een gematigd of subtropisch klimaat, van hoog in de bergen tot langs de kusten. Zowel in Azië, Europa, NoordAfrika als in Noord- en Zuid-Amerika komt de struik voor. Hulst behoort al heel lang tot de flora op aarde. De oervorm van de huidige hulst is volgens wetenschappers wel zo’n 50 miljoen jaar oud!

Tags

BUITENGROENNOVEMBERTUIN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck