Humberto Tan wordt door RTL ingeruild voor Twan Huys

|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

En weg is hij. Humberto Tan stopt met Late Night en Twan Huys, de alleskunner van publieke omroep, vervangt hem. Na vijf jaar is de koek op voor Tan. De kijkcijfers waren miserabel en de kritiek op de inhoud van zijn talkshow nam toe. Late Night was niet meer dan een pr-programma voor RTL-sterren: zwak en tandeloos.

En de tv-kijkers zijn genadeloos. Die hebben dat meteen door en schakelden massaal over naar Pauw en Jinek.

Ondertussen ontstonden er ook nog andere, privéproblemen voor Tan. Zijn (vermeende) relatie met Dionne Stax kreeg heel veel media-aandacht. Hij verliet tijdelijk zijn gezin, aldus de gossipbladen, en keerde later weer terug. Zowel de RTL-ster als de journaallezeres reageerden niet publiekelijk op de affaire. Maar de kijker liep in de vierde versnelling weg. En Tan keerde (gelukkig) terug naar zijn gezin.

De show van Tan scoorde niet meer. Was hij 4, 5 jaar geleden nog de winnaar op de late avond, een nieuw fris gezicht en een positief iemand die zijn gasten in hun waarde liet, maar uiteindelijk ontbrak er iets aan zijn talk-show. Inderdaad, journalistiek zwak. Mooi weer-praterij. Zijn redactie werd verslagen door die van de publieke omroep. Betere gasten, actueler en scherpere talkshow-hosts.

Twan Huys, voormalig VS-corrspondent en presentator van College Tour en Nieuwsuur mag het straks dus gaan proberen. Iemand met een groot ego. Dat bleek afgelopen maandag nog in zijn interview met Michael Wolff, de schrijver van het omstreden Trump-boek. Wolff werd door Huys over de knie gelegd over zijn speculaties over een vermeende relatie van de VS-ambassadeur Haley met president Trump.

Het zegt veel over de ambities van Huys. College Tour werd onvertaald op YouTube geplaatst door NTR. Waarom? Om ook internationaal te kunnen scoren. Netzoals Willem Holleeder, de crimineel die nu weer terechtstaat, zijn straatje schoon mocht vegen van Huys in College Tour. Een onbegrijpeleijke journalistieke misser, ingegeven door journalistiek effectbejag.

Twan huys

Huys krijgt dus het stoeltje van Humberto Tan. Het format van Late Nignt wordt opgefrist en de man van de publieke omroep gaat straks zijn collega’s van de publieke omroep beconcurreren. De overtsap van Huys is misschien wel opmerkelijker dan het vertrek van Humberto Tan.

Tan: ,, Ik heb met veel passie en plezier vijf seizoenen RTL Late Night gemaakt. Een geweldig avontuur waarbij ik bijzondere nationale en internationale gasten heb mogen ontvangen.”

Maar dan: ,,We zijn er in het laatste jaar helaas niet in geslaagd om deze aantallen vast te houden. Daarom begrijp ik goed dat RTL kiest voor een andere weg,” aldus Tan.

In every inch gentleman. Dat is Humberto Tan. Geen vuile spelletjes, geen grove taal, niet natrappen. Hij helpt mee aan zijn eigen vertrek bij Late Night en maakt de weg vrij voor Twan Huys. Kijken of Huys het in september beter gaat doen dan Tan. Ongetwijfeld tegen betere arbeidsvoorwaarden dan bij zijn huidige werkgever. Maar dat zal niemand hem verwijten.

Voor Tan is er nog hoop. Zijn muziekquiz is razend populair en hij is een rasondernemer. Het komt wel goed. RTL kon met deze dramatische kijkcijfers geen ander besluit nemen dan Tan vervangen. Maar de keuze voor Huys is een risico. Want de overstap van Matthijs van Nieuwkerk lag meer voor de hand, maar die blijft zijn publieke omroep wel trouw. Huys volgde echter zijn tomeloze ambitie en kan zich nu gaan bewijzen bij de commerciëlen.

Frits Spits nam het op voor Humberto toen hij aan hetslot van zijn uitzending bekendmaakte dat hij ‘op verzoek van de RTL-leiding stopt.

Spits hekelde het besluit van RTL, beschuldigde hen van opportunisme door te luisteren naar de kritiek van de media en noemde het besluit van Humberto Tan dapper. Kijk zelf naar dit fragment:

Tags

DIONNE STAXHUMBERTO TANPUBLIEKE OMROEPRTLTWAN HUYS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck