IJskoud kunstwerk deze zomer in het LAM museum

Ga deze zomer ijsjes eten in Lisse bij het LAM Museum.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Deze zomervakantie trakteren de Braziliaanse kunstenaar João Loureiro en het LAM bezoekers op een vervreemdend grijs ijsje. Het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse krijgt het kunstwerk Escala de Cinzas (Grijstinten) in bruikleen van Museum Pinacoteca de São Paulo.

Voor het LAM museum is de internationale bruikleen een langgekoesterde wens die in vervulling gaat. 

ZINTUIGEN

Museumdirecteur Sietske van Zanten: ,,Ik ken het kunstwerk al jaren en hoopte het altijd al een keer te kunnen presenteren. Dit kunstwerk van João Loureiro past ons als een handschoen. João Loureiro laat je iets alledaags met nieuwe ogen bekijken. Door iets simpels als de kleur weg te halen, worden al je zintuigen voor even flink door elkaar geschud. Precies wat kunst kan doen. Wat zie ik, en in dit geval ook, wat proef ik?”

Het ijskunstwerk van João Loureiro is in juli en augustus te beleven op woensdag tot en met zondag tussen 11.00 uur en 16.30 uur bij het LAM museum. In september is het kunstwerk in de weekenden te proeven. Vanwege festival CastleFest is het museum van 2 t/m 6 augustus gesloten.

AMBACHTELIJK IJS

Het ijs in zes smaken en zes verschillende grijstinten wordt gemaakt door de Italiaanse Pino Dal Zotto van ijssalon Florencia in Den Haag, natuurlijk volgens het recept van de Braziliaanse kunstenaar.

De Haagse ijssalon wordt wel de huiskamer van de stad genoemd. De Haagsche Courant schrijft in 1962 dat je hier ‘kunstenaars, bedelaars en wonderlijke mensen kunt ontmoeten’. Koning Willem Alexander, Mark Rutte en andere prominenten waren er klant.

GEEN KOUD KUNSTJE

João Loureiro (1972) woont en werkt in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Hij maakt sculpturen, tekeningen en installaties. Wie het ijskoude kunstwerk van João Loureiro wil ervaren, moet er wel iets voor over hebben. Het eetbare kunstwerk is uitsluitend te ervaren voor museumbezoekers. 

Sietske van Zanten: ‘Onderdeel van het kunstwerk is dat mensen enige moeite moeten doen alvorens ze het ijs proeven. In het LAM museum laten we bezoekers een kijkopdracht uitvoeren. Iets waar je bewust voor kiest, iets waar je moeite voor doet, ervaar je met meer aandacht.’

IJSKOUDE ZOMERACTIVITEITEN

Naast het belevingskunstwerk van João Loureiro presenteert het LAM museum deze zomervakantie een nieuwe activiteit voor alle leeftijden. Met zogenaamde IJsbrekers kunnen bezoekers het museum beleven aan de hand van hun favoriete ijssmaken. Elke ijssmaak vertegenwoordigt een kijkuitdaging. Met elke voltooide kijktip verdienen museumbezoekers een sticker om hun ideale, visuele droomijsje te bouwen. Bezoekers verlaten het museum met een gepersonaliseerde button vol ijs, toefjes en discodippen.

Tags

DENDDITJES EN DATJESESCALA DE CINZASIJSLAM MUSEUMSIETSKE VAN ZANTN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck