In de hoofdrol…Zangeres Froukje

In de hoofdrol....
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Nederpop-ster Froukje Veenstra is niet iemand die elke dag opstaat met een juichkreet. Maar ze wil ook geen slachtoffer zijn in haar eigen soap. In die zoektocht brengt ze haar langverwachte debuutalbum uit, getiteld ‘Noodzakelijk Verdriet’.

Zangeres Froukje brak begin 2020 plotseling door met haar klimaatprotestlied ‘Groter dan ik’ waarin ze zong: De wereld staat in de fik en ik zou het willen blussen maar het vuur is groter dan ik. Haar tweede single, ‘Ik Wil Dansen’, nam een totaal andere wending: het gaat over het vergeten van problemen door te dansen in de anonimiteit van het nachtleven. Na dit succes volgden hits als ‘Onbezonnen’ en ‘Zonder Gezicht.’ Nu is eindelijk naar langverwachte debuutalbum ‘Noodzakelijk Verdriet’ uit, vergezeld met een clubtour. Electropop Froukje mixt aanstekelijke electropop met diepgaande teksten en scherpe onderwerpen. Haar ouders komen uit het onderwijs en er was altijd muziek in huis. Maar zelfs te midden van deze liefdevolle omgeving voelde Froukje zich vaak onbegrepen tijdens haar jeugd. „Ik heb gewoon aanleg voor somberheid. Als ik me er niet actief tegen verzet, verval ik erin.”

Selfies

Als je door de Instagram van zangeres Froukje scrolt, valt één ding dan ook absoluut op: geen vrolijke selfies. In plaats daarvan word je ondergedompeld in een zee van melancholie en trieste blikken, soms verzonken in dromerige gedachten. Haar mysterieuze aura past helemaal bij haar imago. Maar met ‘Noodzakelijk Verdriet’ heeft ze zeker een meer luchtige toon aangeslagen vergeleken met enkele jaren geleden. Froukje: „Kijk, ik ben een gevoelig mens, dat zal inmiddels duidelijk zijn. Maar ik hou ook heel erg van het leven. In mij zit een spark, een vonk die maakt dat alles toch draaglijk is.”

Bazig

Toen ze de Nederpop opschudde met haar eerste single, was ze nog een student. Nu is ze een serieus muzikaal fenomeen. Het is haar project, haar naam, alles draait om Froukje. „Inderdaad, en ik kan dus niet zomaar zeggen: nou jongens, ik kap ermee. Ik kwam erachter dat ik soms best bazig moest doen.” Daar heeft ze moeite mee, maar stiekem vindt ze het best stoer van zichzelf van ene heel andere kant te tonen. Dat is waar ‘Noodzakelijk Verdriet’ over gaat. Froukje: „Dingen waar je bang voor bent, die oncomfortabel zijn, dáárachter ligt het goud.”

Angstig

Haar generatie, Gen Z, wordt vaak als angstig bestempeld en dat klopt volgens haar ook wel. De pandemie legde alles stil tijdens hun vormende jaren. „Veel mensen van mijn leeftijd hebben de afgelopen jaren niet goed geleerd op hun bek te gaan”, constateert ze. Daardoor missen ze een bepaalde praktijkervaring die je harder maakt. „Het is dus logisch dat we het onbekende beangstigend vinden.” Maar door de snelkookpan van volwassenheid de afgelopen vier jaar ontdekte Froukje: actie ondernemen werkt bevrijdend. Bellen naar wie je niet durft, lastige gesprekken voeren. „Vorig jaar heb ik voor het eerst tegen vrienden gezegd: ‘Dit spijt me.’ Of: ‘Ik zit hiermee’. Zo’n gesprek valt na afloop altijd mee. Ik voel me minder bang voor de confrontaties in het leven.”

In het kort

2020: Doorbraak met de single ‘Groter dan ik’.

2021: Uitgebracht eerste EP: ‘Licht en donker’, met daarop ‘Ik wil dansen’.

2021: Aankondiging van eerste tournee.

2022: Uitgebracht tweede EP ‘Uitzinnig’, met de single ‘Zonder gezicht’ in samenwerking met zangeres S10.

2022: Optredens op popfestivals zoals Pinkpop, Lowlands, Best Kept Secret en een uitverkochte show in de Afas Live in Amsterdam.

2023: Concerten op Down The Rabbit Hole en Lowlands.

2024: Release van debuutalbum ‘Noodzakelijk verdriet’. Momenteel op tournee.

Paspoort

NAAM: Froukje Veenstra

GEBOREN: 4 september 2001, Nieuwkoop.

HUIDIGE WOONPLAATS: Amsterdam-West.

OPLEIDING: Songwriting aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts).

CARRIÈRE: Debuteerde met de single ‘Groter dan ik’. Bracht twee ep’s uit, ‘Licht en donker’ en ‘Uitzinnig ’. Ontving twee Edisons en tweemaal de 3voor12 Song van het Jaar-prijs.

OPMERKELIJK: Vormde als kind met haar zus en vader het covergroepje Ginger Squad. Daarnaast drumde ze in een heavymetalband

Tags

FROUKJE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck