In Duitsland besmettingsgraad twee opeenvolgende dagen weer gestegen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Slecht nieuws voor Duitsland

De besmettingsgraad in Duitsland is gestegen. Eerder daalde het belangrijke cijfer naar 0,65, maar gisteren kwam de besmettingsgraad uit op 1,13.

Dat is een stijging van twee achtereenvolgende dagen. Het betekent dat een persoon iets meer dan een andere persoon besmet. Daardoor kan de druk op de zorg weer fors toenemen

De cijfers komen van het Robert-Koch Institut.


MEDISCH

RIVM: Aantal overledenen; +18. Aantal opnames: +22. Aantal bezette IC-bedden: 507 (-34). Aantal besmettingen: +245.

Amerika schrikt van overlijden 3 kinderen als gevolg van coronavirus in New York. Syndroom gerelateerd aan Kawasaki ziekte. Ook elders in de wereld al gevallen die onderzocht worden. (NBC)

Besmettelijkheid van het coronavirus onder kinderen is onder wetenschappers nog discussie. Chinese studie: kinderen van 0 tot 14 jaar 30% minder vatbaar voor besmetting. Maar nog steeds een risico volgens een 2e studie in Wuhan en Shanghai. (NRC)

‘We staan klaar om te testen en te waarschuwen.’ Aldus ggd-arts Jeannine Hautvast. ‘Nu kunnen we ook mensen testen met klachten die contact hebben gehad met een coronapatiënt. Dat is een belangrijke aanvulling’. Tolken en huisartsen worden ingeschakeld als mensen het niet goed begrijpen. (Volkskrant)

Stuwmeer aan uitgestelde operaties. Alleen al in Erasmus MC wachten 5.000 mensen op een datum. Achterstand wegwerken duurt zeker een jaar. Rekenmodel helpt bepalen wie het eerst wordt geholpen. (AD)


POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

‘Meer overlast bij politie o.a. door verwarde personen’. Agenten zien vaker mensen die geen zorg meer hebben en geen dagbesteding of begeleiding. (NRC)

Viroloog Anne Wensing schrikt van de drukke straten, pleinen en parken. ‘Het liefst zou ik die mensen aan de hand willen nemen en laten zien wat voor drama zich heeft voltrokken op de intensive care. Het is traumatiserend om te zien hoe mensen vechten voor hun leven.’ (Op1)

‘Scholen negeren richtlijn’. 10% kiest toch voor halve dagen les ondanks andere voorkeur van ministerie. Aldus onderzoek VO-Raad. Veel klachten van ouders hierover. Meer verkeersdrukte verwacht. (Telegraaf)

‘Afstand houden lukt minder met mooi weer’. Drukte in grote steden. Mensen willen niet meer thuis zitten, aldus Amsterdamse politie. (AD)

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff waarschuwt voor onachtzaamheid Nederlanders. ‘De schrikcijfers zijn er niet. Maar corona is er nog wel. Als dit leidt tot een toename van de besmetting dan loop je risico met de planning die we moeten halen.’ (Op1)

Meeste zwembaden nog niet klaar om weer te openen. Protocol niet overal uitvoerbaar. Maatwerk per zwembad. (Volkskrant)

Helft gebruikers van ov haakt af bij verplichting mondkapjes. Aldus onderzoek EenVandaag. Mensen zijn van plan om niet massaal op pad te gaan. (Telegraaf)

Deskundigen: ‘Temperatuurmeting door werkgevers kan wel na ‘draai’ toezichthouder AP. Gegevens mogen echter niet verwerkt worden, benadrukt toezichthouder. (FD)

‘Fantastische tijd voor filantropie’. Hoogleraren Schut, Eijffinger en Hemels bepleiten inzet vermogenden om Nederland te helpen. Cultuursector, aandeel in ziekenhuizen, medisch onderzoek, overbruggingskredieten. ‘Dit is het moment om die financiële verantwoordelijkheid deels weer te nemen. We mogen niet verloren laten gaan wat met zo veel moeite is opgebouwd.’ (Volkskrant)

Slachthuis in het Duitse Coesfeld, 30 kilometer over de grens bij Winterswijk, is gesloten vanwege een corona-uitbraak onder het personeel.Ruim 180 van de 1200 medewerkers positief getest. (AD)

1,5 meter is niet te doen in een AZC. 550 asielzoekers in preventieve afzondering in Sneek. ls er binnen een besmetting dan is er geen houden meer aan. Aldus de locatiemanager. (Volkskrant)


MEDICIJNEN

Maagzuurmedicijn famotidine, dat al 40 jaar op de markt is, zou de kans op overlijden als gevolg van corona kunnen verkleinen. Verhoudingsgewijs minder sterfgevallen onder coronapatiënten na slikken maagzuurtabletten. Dit blijkt uit onderzoek van Columbia University Irving Medical Center. Er wordt door de onderzoekers ook rekening gehouden met toeval. (CNN)

ONDERZOEK

Hoe België het absolute epicentrum van Europa wordt voor de ontwikkeling van vaccins. Via een zogeheten Controlled Human Infection Model-studie (CHIM) test in Wilrijk met afgescheiden quarantainefaciliteit voor 30 bedden. 15 krijgen een vaccin, andere 15 niet. Daarna analyse immuunrespons. Kosten €40 mln. (De Morgen)


ECONOMIE

Vandaag nieuwe fase: basisscholen gaan weer open. eerste bezoeken aan kapper al afgelegd. (NOS)

FNF vreest massaontslag zonder boete bij nieuw pakket steunmaatregelen. Werkgevers vroegen hierom omdat ontslagen in sommige sectoren onvermijdelijk zijn. Werkloosheid barst in juni los. (Telegraaf)

PvdA en SP zullen tegen het tweede noodpakket stemmen als bedrijven die met belastinggeld worden gesteund alsnog werknemers mogen ontslaan. ‘De NOW is gericht op werkbehoud, dan is het gek als je mensen mag ontslaan’, aldus GroenLinks. (AD)

NL Actief (sportscholen) dreigt een kort geding aan te spannen tegen de overheid. Vooral de ‘bijna denigrerende’ toon van Rutte heeft kwaad bloed gezet, o.a. over schoonmaken. Protocol werd aanvankelijk zeer goed beoordeeld door VWS. (Volkskrant).

Horecabaas wil geen agent zijn. ’Verwarring over afstandsregels gezinsleden’. ‘Wij gaan in ieder geval niet als handhaver optreden en onze gasten om een identiteitsbewijs vragen’, aldus KHN-directeur Beljaarts. (Telegraaf)

De coronacrisis zet vertrouwen van consumenten verder onder druk. Uit een extra meting van het CBS blijkt dat het vertrouwen inmiddels is gedaald naar -27. Twee weken geleden bleek er uit de reguliere meting al een recorddaling tot -22 over april. (FD)

Corendon wil vakantiereizen met coronatests aanbieden. ‘Als je mensen in een hotel zet, van wie je zeker weet dat ze niet besmet zijn, dan kan het wel”, zegt directeur Van der Heijden. (Radio 1)

Elke week productie 1 miljoen mondkapjes in Arnhem. Refugee Company kon in de opstartfase nauwelijks op ondersteuning van Den Haag rekenen. Aanbod kwam te vroeg. (Volkskrant)

Oproep aan het kabinet in paginagrote advertentie: reddingsplan voor de BV Nederland. Pleidooi voor inkomensaanvulling voor zelfstandigen. Geen huur betalen dit jaar als omzet -25% is. ‘We kunnen er nu voor zorgen dat de recessie niet onnodig diep wordt’ (Volkskrant)

Tesla-baas Elon Musk doet al zijn bezittingen van de hand. Volgens de multimiljardair zelf omdat hij er niets om geeft, maar het lijkt erop dat hij geld nodig heeft. (WSJ)

Roep om maatwerk bij steun. ONL-voorman Biesheuvel maakt zich zorgen over eisen overheid aan steunmaatregelen. ‘De economische nood wordt  nog steeds onderschat in de politiek. Dus even geen partijpolitiek en coalitiebelangen nu. Zorg er alleen voor dat bedrijven overleven.’ (Telegraaf)

Bristol wil deurbeleid in Nederland versoepelen. Omzet terug op 87% van voor de crisis. Directie bang voor 2e lockdown. (Telegraaf)


BUITENLAND

Boris Johnson: lockdown niet ten einde, wel voorzichtige versoepelingen. Britten mogen 1x per dag naar buiten. Maar alleen met gezin. Premier introduceert 5 fases voor versoepelingen. Waarschuwing dat voorgestelde quarantaine van buitenlandse bezoekers van 2 weken Britse economie hard gaat raken. (BBC)

Chinese scholieren gaan weer naar school: de strikte veiligheidsmaatregelen ondergaan ze gelaten. Na drie maanden binnen zitten, voelt dat heel normaal. Elke klas begint op ander tijdstip. (Volkskrant)

Zorgelijke ontwikkeling: 17 nieuwe coronabesmettingen in China. 5 in Wuhan. (RTL)

Eén persoon besmette 533 anderen in Ghanese visfabriek. Ghana zwaarst getroffen land in West-Afrika. (Reuters)

Paniek in Zuid-Korea. In hoofdstad Seoul moesten afgelopen weekend 2100 uitgaansgelegenheden kort na de heropening weer dicht omdat bij veertig mensen een coronabesmetting was vastgesteld. (AD)

Corona-virus treft medewerkers van Trump en Pence in Witte Huis. Ook dr. Fauci in thuisisolatie en directeur CDC. VS bereikt grens van 80.000 doden, maar dagelijkse stijging van aantal overledenen laat wel relatieve daling zien. (CNN)


COMMENTAREN KRANTEN

Telegraaf: Daarom is het cruciaal om te testen, testen, testen. Alleen goed inzicht leidt tot juiste beslissingen.

AD: Bij de Spaanse griep was de tweede golf veel dodelijker dan de eerste. We houden ons hart vast. Maar laten we vooral ons hoofd erbij houden

Tags

DUITSLANDNEW YORKRIVMZUID-KOREA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck