In memoriam: Prins Philip (1921-2021)

Prins Philip in memoriam
Door: Eva Steins
09-04-2021

De Britse prins Philip is vrijdag op 99-jarige leeftijd overleden. De man van koningin Elizabeth was een charmante man die met zijn grappen de harten van veel mensen veroverde.

De Britse prins kwakkelde al langere tijd met zijn gezondheid. Nog maar enkele weken geleden werd hij ontslagen uit het ziekenhuis, nadat hij daar bijna een maand had doorgebracht. Vandaag is de prins op 99-jarige leeftijd overleden.

Griekenland

Prins Philip ziet het levenslicht op 10 juni 1921 op het Griekse eiland Corfu. Zijn ouders zijn prins Andrew van Griekenland en prinses Alice van Battenberg. Als lid van Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg was Philip prins van Griekenland en van Denemarken. 

De officiële aankondiging van Buckingham Palace

Ondanks zijn afkomst was de start van zijn leven moeilijk. De prins was nog voor hij twee jaar oud was dakloos, paspoortloos en troonloos. Zijn vader werd ter dood veroordeeld vanwege het in gebreke blijven als legeraanvoerder tijdens de oorlog met Turkije.

Zijn familie ontvluchtte Griekenland en Philip vestigde zich in Parijs. Hij studeert in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, en volgt vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog een opleiding tot marinier bij de Britse Royal Navy.

Liefde

Het leven van de prins krijgt een kleurrijke draai als hij in de jaren veertig stapelverliefd wordt op Elizabeth van Groot-Brittannië. En zij op hem. Het paar kent elkaar al langer en zouden elkaar ontmoet hebben op het huwelijk van prinses Marina van Griekenland en Denemarken, in 1934. Ten tijde van deze eerste ontmoeting zou Elizabeth acht jaar oud zijn, en Philip dertien.

23 November 1947 – Philip en Elizabeth op huwelijksreis

Vijf jaar later ontmoeten zij elkaar opnieuw bij het Royal Naval College in Darthmouth. De vonk slaat direct over en op 20 november 1947 geven Elizabeth en Philip elkaar het ja-woord.

Een liefde die niet zonder opofferingen kwam. Zo moest Philip afstand doen van zijn Griekse en Deense titels. Ook zijn achternaam moest ingeleverd worden. Elizabeth besloot namelijk dat alle kinderen de naam Windsor zouden dragen, waarmee de naam Mountbatten dus buitenspel werd gezet. ,,Ik ben de enige man in dit land die niet zijn naam aan zijn kinderen kan doorgeven”, zei hij ooit in een interview.

Huwelijk Philip en Elizabeth in 1947, Buckingham Palace

Kinderen

Niet meer dan een jaar na het huwelijk wordt het eerste kind van Elizabeth en Philip geboren, prins Charles. Hierna volgen nog drie kinderen: prinses Anne (1950), prins Andrew (1960) en prins Edward (1964). Inmiddels is hun gezin verrijkt met acht kleinkinderen en binnenkort negen achterkleinkinderen.

In 1953 wordt Elizabeth gekroond tot koningin van Groot-Brittannië. Later laat Elizabeth in een speech weten dat haar Philip altijd een grote steun voor haar is geweest. Zij beschrijft in 2017 haar echtgenoot als een ‘onmisbare steun’ met een ‘uniek gevoel voor humor’.

Prins Philip, koningin Elizabeth met hun pasgeboren eerste zoon Charles (1948)

Pensioen

Als Philip 96 jaar oud is besluit hij om met pensioen te gaan. Hij verschijnt nog op enkele bruiloften of andere familieaangelegenheden, maar spendeert het grootste deel van zijn tijd op zijn koninklijk landgoed Sandringham.

Sinds de coronacrisis werden prins Philip en koningin Elizabeth herenigd op Windsor Castle, waar zij samen in quarantaine gingen.

De bijzondere prins, die in juni zijn 100e verjaardag zou vieren, is vandaag overleden.

Meer DenD