Inheemse demonstranten op Aruba eisen financiële compensatie

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Een kleine groep demonstranten eiste maandag op Aruba de aandacht op tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia aan het Caribisch gebied. Zij trokken de aandacht met spandoeken waarop teksten stonden als ‘1 Koninkrijk, waarborg gelijke rechten’.

De handvol demonstranten gaf een lijst met eisen aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties. Van Huffelen zegde toe de lijst aan de koning te geven, zoals de demonstranten eisten.

De demonstranten maken deel uit van de actiegroep Aruban Warriors. Zij vertegenwoordigen de Caquetio, een inheemse indianengroep die tot de oorspronkelijke bewoners van het eiland behoorden. De groep wil geen excuses, maar vooral financiële compensatie van de Nederlandse regering voor goud dat Nederland in het verleden geroofd zou hebben. Het zou gaan om miljarden euro’s, die de stam wil investeren in bijvoorbeeld onderzoek naar de inheemse bevolking, studiebeurzen voor jonge afstammelingen en betere ziektekostenverzekeringen voor Caquetio.

Verdragen

De verklaring met eisen werd eerder, in december, overhandigd aan de Nederlandse vertegenwoordiger op Aruba. De groep beroept zich met de claim op internationale verdragen die Nederland getekend heeft.

Het kleinschalige protest was vlak na een wandeling langs verscheidene muurschilderingen in San Nicolas. Het koninklijk gezelschap en Van Huffelen kwamen naar een plein voor optredens van dans, spoken word en carnaval, waar de demonstranten stonden opgesteld.

 

BUZZR

 

 

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie