Insider klapt uit de school: ‘Hierom gedroeg Matthijs van Nieuwkerk zich als tiran’

De reden voor tirangedrag van Matthijs
Door: Charlotte Wijnen
28-10-2022

Een vrouw die jarenlang bij een ‘populair tv-programma bij de NPO’ heeft gewerkt klapte een paar maanden geleden in De Telegraaf uit de school over de angstcultuur die er heerste. Bijna heel Hilversum weet dat dit over Matthijs van Nieuwkerk gaat. Sindsdien komen er steeds meer verhalen los over de presentator. Volgens een insider gedroeg Matthijs om déze reden zich als een tiran…

Volgens meerdere oud-medewerkers zou Matthijs van Nieuwkerk verantwoordelijk zijn geweest voor de ‘verziekte angstcultuur’ die jarenlang achter de schermen van De Wereld Draait Door heerste. Vanaf de start in 2005 tot aan de laatste uitzending in 2020 durfde niemand zich uit te spreken, maar inmiddels is daar verandering in gekomen.

‘Monsterlijk gedrag’

Zo deed ene ‘Kim’ enige tijd geleden een boekje open over een bekende presentator. ,,Iedereen liep op zijn tenen en was overgeleverd aan de grillen van de presentator, die zich af en toe monsterlijk gedroeg”, vertelde de vrouw in De Telegraaf. ,,Na de uitzending was de presentator, waar het hele land tegenop keek, standaard woedend. Dan weer op iemand bij de autocue, dan weer een opnameleider, of een redacteur.”

Over welke presentator het ging werd niet bekendgemaakt. Toch weet heel Hilversum dat het over Matthijs van Nieuwkerk gaat. Waarom hij zich zo ‘monsterlijk’ gedroeg was lange tijd onduidelijk, maar nu is een insider uit de school geklapt.

Geluidsopnamen

Naast de talkshow De Wereld Draait Door, kende DWDD nog een aantal zijprojecten die veel tijd vroegen van de medewerkers. Zo waren er concerten, magazines, driemaal een zomervariant en werd er een DWDD-restaurant opgezet. Maar dat laatste zou de druppel voor Matthijs geweest zijn. Hij bleek zo druk te zijn, dat hij het restaurant er eigenlijk niet bij kon hebben. Dat blijkt uit geluidsopnamen van de oudejaarsuitzending, die een insider heeft gestuurd naar weekblad Privé.

‘Niet lekker in zijn vel’

Op die geluidsband is te horen hoe Matthijs tekeer gaat. ,,Het zweet breekt me hier uit, jongens. Ik moet op vakantie. Dat kloterestaurant nekt me”, zou Matthijs hebben gezegd op de geluidsband.

,,Voor de opnamen, waar onder anderen Frans Bauer over grappige video’s kwam praten, was duidelijk te merken dat Matthijs niet lekker in zijn vel zat”, zegt de insider in gesprek met Privé. ,,Hij zag er gespannen uit en snauwde zijn medewerkers tijdens de uitzending af, steeds wanneer er een instart te zien was. Wanneer hij vervolgens terug in beeld kwam, verscheen daar de glimlach waar we hem allemaal zo goed van kennen…”

Meer DenD