Iraanse regisseur Rasoulof ontvangt speciale juryprijs in Cannes

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Iraanse filmregisseur Mohammad Rasoulof heeft zaterdagavond op het filmfestival van Cannes een speciale juryprijs ontvangen voor zijn film The Seed of the Sacred Fig. Rasoulof ontvluchtte enkele dagen voor het filmfestival zijn thuisland, waar hem een jarenlange gevangenisstraf was opgelegd.

De prijs is een symbool van steun voor Iraanse kunstenaars die het slachtoffer zijn van repressie en een eerbetoon aan een regisseur die tientallen jaren de censuur heeft getrotseerd voordat hij in ballingschap is gegaan, meldt persbureau AFP.

In zijn dankwoord zei Rasoulof dat zijn hart bij de crew van zijn film lag en dat zij “nog steeds onder druk van de geheime diensten in Iran staan”. The Seed of the Sacred Fig is in het geheim opgenomen omdat de Iraanse autoriteiten Rasoulof sinds 2017 hebben verboden om films te maken. De regisseur heeft in Iran vaker vastgezeten om zijn kritiek op het Iraanse regime.

The Seed of the Sacred Fig gaat over een rechter in Teheran, die worstelt met wantrouwen en paranoia te midden van politieke protesten in zijn land. Op een dag verdwijnt zijn wapen op mysterieuze wijze.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck