Is oude Mabel-rel de reden dat ex-premier Balkenende geen minister van Staat is?

Jan-Peter Balkenende geen minister van Staat
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Met de laatste onbevestigde berichten over prinses Mabel, die in een dolle bui Mark Rutte ooit zou hebben gestalkt (althans volgens een CDA-watcher), doemt een andere vraag op: waarom is premier Jan-Peter Balkenende nog steeds geen Minister van Staat?

De voormalig CDA-premier was acht jaar minister-president van Nederland, van 2002 tot en met 2010. Hij loodste Nederland door een onstuimige politieke periode en Harry Potter, de bijnaam van Balkenende destijds, ging de bankencrisis te lijf.

Balkenende overgeslagen

Tot dusver werd Balkenende overgeslagen voor de eretitel minister van Staat en het is gissen waarom er nooit een officiële voordracht is geweest. Er gaan verhalen dat Balkenende zich niet bepaald populair heeft gemaakt bij het Hof vanwege zijn stevige koers in de rel rond Mabel en Friso.

Jan-Peter Balkenende weigerde destijds parlementaire toestemming te vragen nadat bleek dat het stel de waarheid had verbloemd over de relatie tussen Mabel en crimineel Bruinsma. Mabel Wisse Smit en prins Friso vroegen geen toestemming voor hun huwelijk.

LEES OOK: BIZARRE ONTHULLING over Mabel Wisse Smit

Huwelijk Mabel en Friso

Bovendien waren er indertijd ook spanningen rond het omstreden vakantiehuis dat de toenmalige kroonprins wilde laten bouwen op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Uiteindelijk lieten Willem-Alexander en Máxima het plan varen, mede vanwege de maatschappelijke druk. Maar dat ging niet van harte, er waren te veel praktische problemen.

Betaalt Balkenende een prijs voor zijn eigenzinnigheid als het gaat om de Oranjes? Is dat de reden waarom de CDA’er geen minister van Staat is?

Het staat vast dat politici van minder kaliber zijn benoemd die NIET het allerhoogste ambt van minister-president hebben vervuld.

De premiers Ruud Lubbers en Wim Kok waren minister van Staat. Twee jaar geleden werden Winnie Sorgdrager (D66), die slechts vier jaar minister van Justitie was van 1994 tot en met 1998, Jaap de Hoop Scheffer (CDA) en Sybilla Dekker (VVD) voorgedragen én benoemd. Een dik jaar geleden viel Piet-Hein Donner (CDA) ook de eer te beurt. Ex-premiers Piet de Jong en Dries van Agt (beiden CDA) werden ook overgeslagen.

Minister van Staat is een eretitel

Ministers van Staat kunnen door de Koning worden geraadpleegd, bijvoorbeeld bij gecompliceerde staatsrechtelijke kwesties.

De procedure is als volgt: de ministerraad draagt een Minister van Staat voor. De Koning benoemt hem of haar. In de praktijk wordt er bij politieke partijen gesondeerd of ze kandidaten voor de ere-functie kunnen leveren.

Merkwaardig genoeg ontbrak Balkenende, inmiddels o.a. lid van de supervisory board van ING, steeds op de voordrachten. Is dat toeval? Weigerde de oud-premier de eretitel? Of wordt er een inschatting gemaakt of de handtekening van de Koning onder het koninklijk besluit wel wordt gezet?

Tags

JAN PETER BALKENENDEKONING WILLEM-ALEXANDERMABEL WISSE SMITMAXIMAPRINS FRISORUUD LUBBERSWIM KOK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie