Jaap en Kim laten jongste zoontje (0) testen op erfelijke ziekte

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Kim Kötter en Jaap Reesema hebben twee zoontjes: Muck en Youp. Toen Kim zwanger werd, wist het koppel dat er risico’s waren. Jaap is namelijk geboren met de ziekte van Von Willebrand. Dit is een bloedstollingsaandoening, en kan erg gevaarlijk zijn. Muck bleek een vorm van de ziekte te hebben, maar of Youp het heeft is nog niet duidelijk.

Bevalling

Bij iemand met de ziekte Von Willebrand stolt het bloed langzamer dan normaal. Daardoor blijft een wond langer bloeden, en dat kan gevaarlijk zijn. De bevallingen van de jongens, waren dan ook niet zonder risico. Kim vertelt aan weekblad Story over de bevalling van haar oudste zoontje Muck: ,,Toen de bevalling naderde werd me in het ziekenhuis wel heel duidelijk gemaakt dat de ziekte van Von Willebrand iets is waar je altijd goed rekening mee moet houden.” Het voormalig model vertelt dat ze tijdens haar bevalling geen vacuümpomp mochten gebruiken, omdat de druk op het hoofdje van Muck een hersenbloeding kon veroorzaken. ,,Ik moest het dus volledig op eigen kracht doen en daarom ben ik drie uur aan het persen geweest.”

Youp

Later bleek inderdaad dat Muck een lichte vorm van de ziekte heeft. Zoontje Youp wordt in april één jaar oud. Het is nog niet duidelijk of hij net zoals zijn broer ook de ziekte heeft. ,,Omdat hij nog zo jong is, kunnen ze nog niet alle testen volledig uitvoeren”, vertelt Jaap aan Story. Maar de onderzoeken die ze wel al hebben kunnen doen, wijzen erop dat Youp het niet heeft.”

Jaap heeft de ziekte inmiddels niet meer. Die is uit zichzelf verdwenen. De zanger heeft zelf nooit veer last ondervonden van de aandoening, en denkt dat Muck, en misschien Youp, dat ook niet zullen hebben.

Tags

JAAP REESEMAKIM KÖTTERKINDERENMUCKYOUPZIEKTEZORGEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck