Jaap van Deurzen: ik raak die beelden nooit meer kwijt

Jaap van Deurzen (65) neemt afscheid bij RTL Nieuws. Jarenlang heeft hij gewerkt als journalist en heeft verslag gedaan van leuke evenementen, maar ook van de meest verschrikkelijke rampen. Dat laatste is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

Lijkengeur

Een tijd lang is Jaap oorlogscorrespondent geweest en vloog van ramp naar ramp. ,,Het ergste wat ik heb meegemaakt? Dat zijn twee rampen”, vertelt Jaap aan Weekend. ,,De tsunami in 2004 en de aanslag die Anders Breivik in 2011 pleegde in Noorwegen waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen, de meeste op het eiland Utoya.” Jaap weet nog goed wat hij zag nadat de tsunami Indonesië had verwoest. ,,Je rook overal een lijkengeur. ‘s Avonds was er ineens een ernstige nabeving met een kracht van maar liefst 6.4. De ochtend daarna hingen de lichamen hoog in de bomen. Dat zijn beelden en geuren die ik nooit meer kwijt raak.”

Utoya

De aanslag in Noorwegen deed Jaap ook ontzettend veel. ,,Mijn beide zoons waren van de leeftijd van veel van zijn slachtoffers. Daardoor werd het ineens een stuk persoonlijker. Toen de rechtszaak speelde was ik er weer bij. Daarna heb ik door alle gruwelijke details die ter sprake kwamen vreselijke nachtmerries gehad.” De nachtmerries werden nog erger toen Jaap op verzoek van Humberto Tan de film Utoya bekeek. ,,Ik heb na de opnames zo enorm moeten huilen.” Binnenkort heeft de journalist een afspraak bij Artsen onder Grenzen, waar hij met iemand gaat praten over zijn ervaringen.

Terwijl hij in de rampgebieden verbleef, zaten vrienden en familie thuis. ,,Ik kan me heel goed voorstellen dat mijn vriendin soms niet echt rustig thuiszit en heel ongerust is als ik dat soort gebeurtenissen moet verslaan.”