Jaaroverzicht toont koning in zijn element

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander kan zaterdagavond, indien hij bij de verhuizing zijn televisie al heeft uitgepakt en aangesloten, met een goed gevoel kijken naar het traditionele Oranje Jaaroverzicht dat op NPO 2 wordt uitgezonden. Daarin worden zijn werkzaamheden en die van koningin Máxima en prinses Beatrix in beeld gebracht en wordt tevens teruggekeken op de eerste vijf jaar van zijn koningschap. En al wordt er geen rapportcijfer gegeven, het programma maakt duidelijk dat Willem-Alexander een ruime voldoende krijgt.

De variëteit van de koninklijke agenda wordt getoond in een grappige compilatie van openingen die de koning het bijna voorbije jaar verrichtte. De ‘corebusiness’ van het koningschap, zoals prins Claus het eens verwoordde. Vroeger behelsde dat vooral linten knippen, maar tegenwoordig zijn grote knoppen die iets in beweging zetten populairder.

Het wegtrekken van een groot doek stond dit jaar ook op de agenda, maar na het terugzien van de beelden zullen de medewerkers van de koning een volgende keer minder snel hun akkoord geven voor zo’n handeling. Een doek kan namelijk blijven haken en dan staat Willem-Alexander enige tijd te sjorren en dat ziet er wat knullig uit.

Record

De koning ging maar liefst vijf keer op staatsbezoek, een record in één jaar. Dat zo’n visite van een staatshoofd aan een collega-staatshoofd veel verplichte onderdelen telt, wordt op indringende en leuke wijze in beeld gebracht door opnieuw beelden te combineren. En zo wordt de kijker in sneltreinvaart meegenomen door Luxemburg, Letland, Estland, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk, en weer terug. Zo’n beetje in het tempo dat de koning bij zijn staatsbezoeken zelf ook aanhoudt.

Willem-Alexander verwees in zijn kersttoespraak eerder deze week naar zijn werkbezoek aan Kloosterburen, eentje uit een reeks waarin hij kijkt hoe burgers tal van problemen gezamenlijk aanpakken. In het jaaroverzicht komt dat bezoek uitgebreid aan bod, en wordt ook de oprechte interesse van de koning in dit soort initiatieven duidelijk.

Dansen

Prinses Beatrix die dit jaar tachtig jaar werd, is gevolgd bij haar recente werkbezoek aan natuurorganisatie Stinapa op Bonaire. Ook vijf jaar na haar aftreden is haar betrokkenheid bij de samenleving en zeker de Caribische eilanden niet afgenomen. Al voor de jaarwisseling zijn haar eerste optredens voor volgend jaar aangekondigd. “Blijf zingen, blijf dansen”, zei de oud-koningin tegen leeftijdgenoten op Bonaire, een boodschap die ze zelf ter harte neemt.

 

BUZZR