Jan Smit kampt met identiteitscrisis: ‘Zoektocht naar mezelf’

Jan Smit is zijn eigen ik kwijt
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Nadat Jan Smit hersteld is van zijn zware burn-out, kampt hij met een nieuw probleem. De Volendamse zanger bekent dat hij worstelt met een identiteitscrisis. ,,Wie is Jan Smit nou eigenlijk? Het is een vraag waar ik al lang mee worstel.”

Jan Smit vertrok in 2019 in het diepste geheim voor vijf weken naar Spanje om behandeld te worden voor zijn zware burn-out. Inmiddels is de zanger hersteld en treedt hij ook weer op. Daarbovenop is hij voorzitter van voetbalclub FC Volendam. Toch is hij niet bang dat hij opnieuw te veel hooi op zijn vork neemt.

Mensen teleurstellen

,,Ik had vroeger heel vaak moeite met nee zeggen. Ik wist wat goed voor me was en wat niet, maar dan moet je het ook nog altijd durven doen. En zover was ik heel lang niet”, vertelt Jan openhartig in het Belgische weekblad Primo. ,,Ik wist dat iets niet goed voor me was of dat het niet in mijn agenda paste, maar toch nam ik het aan. Gewoon om mensen niet te ontgoochelen.”

Het is iets wat Jan nu niet meer overkomt, zo vertelt hij verder. ,,Ik ga de dingen ook niet meer overdenken. Als mijn gevoel nee zegt, dan is het nee. Ik hou er nog steeds niet van om mensen teleur te stellen, maar ik moet in de eerste plaats toch vooral aan mezelf denken.”

‘Wie is Jan Smit?’

Jan doet veel aan zelfreflectie en ook daar komt hij zichzelf regelmatig tegen. Hij onthult dat hij de afgelopen tijd veel worstelt met zijn identiteit. ,,Wie is nou Jan Smit? Het is een vraag waar ik al lang mee worstel. Een identiteitscrisis als het ware”, legt hij uit. ,,Het is voor mezelf nog altijd een zoektocht om uit te vinden welk stuk nou echt is en welk stuk me aangeleerd en nep is. Dat is heel lastig.”

Tags

Jan Smit

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie