Jan-Willem Roodbeen: voelt niet als duizendste ochtendshow

Door: DitjesDatjes
24-06-2022

Jan-Willem Roodbeen kan zich nog goed de eerste show herinneren van het BNNVARA-programma Jan-Willem Start Op!, vertelt de radio-dj aan het ANP. “Het voelde meteen heel vertrouwd”. Vrijdagochtend is alweer de duizendste uitzending van het programma, dat Roodbeen samen met Jeroen Kijk in de Vegte presenteert. “Het voelt niet als de duizendste keer, gek genoeg.”

Eigenlijk voelt elke show nog als “de eerste show”, lacht Roodbeen. Maar aan de allereerste, op 2 juli 2018, heeft hij zeker nog een actieve herinnering. “De eerste plaat was Start Me Up van The Rolling Stones, uiteraard”, lacht hij. Eigenlijk is er sinds die show weinig veranderd. “De basis van het programma was er gewoon al vanaf dag één.” Wel is er in de afgelopen periode veel gebeurd. Zo biechtte Ed Sheeran tijdens een show op een kersthit uit te brengen met Elton John, waarmee Roodbeen en Kijk in de Vegte een wereldprimeur hadden.

Ook het winnen van de Gouden RadioRing was een mooi moment, blikt de dj terug. “We hadden geen campagne gevoerd ofzo, dan reken je er niet echt op.” Het was bijzonder om een publieksprijs te mogen ontvangen, vindt Roodbeen, omdat juist de luisteraars de show maken tot wat deze is. “En al die leuke berichtjes die je dan krijgt. Het voelt een beetje alsof je op je eigen begrafenis bent, maar dan een leuke”, lacht hij.

Ogenschijnlijk klein

Toch blijven Roodbeen juist ook de momenten bij “die ogenschijnlijk klein zijn, maar veel luisteraars raken”. Zoals dat ene berichtje in januari vorig jaar. “We krijgen elke dag honderden appjes”, legt de presentator uit. “En er was ook een berichtje waarin stond: ik kan vandaag wel even een vrolijk nummer gebruiken.” Daarop besloten de dj’s de vrouw te bellen tijdens de uitzending. Als de mannen vragen of het goed met haar gaat, begint ze te huilen. Die maand vonden op meerdere plekken in het land rellen plaats. “Deze vrouw zei dat ze de beelden had gezien en dacht: waar zijn we mee bezig?”

“Het mooie was dat veel luisteraars herkenden wat ze zei”, vervolgt Roodbeen. Dat bleek uit de vele berichten die de mannen daarna kregen. “Het was een soort van ventiel voor veel mensen, merkten we. Mooi dat zo’n klein zinnetje in een appje een mooi moment op de radio wordt dat veel mensen raakt.”

In de uitzending van vrijdag is Douwe Bob te gast, net als zo’n zestig luisteraars. Roodbeen neemt zich vooral voor “om er heel erg van te genieten” en even stil te staan bij deze mijlpaal. “Af en toe heb je even zo’n moment dat je je realiseert: wat is er veel gebeurd. En wat gaaf dat we dit kunnen doen.” Hij werkt met een geweldig team, vertelt hij, “en ik heb de beste sidekick van de wereld. Er is héél veel om dankbaar voor te zijn”.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD