Jandino: ‘Voor mij werd geen pleeggezin gevonden’

Door: DitjesenDatjes
05-06-2019

Het is altijd lachen, gieren, brullen met Jandino Asporaat. Maar de mensen die hem beter kennen weten dat de Curaçaoënaar het zelf niet altijd leuk heeft gehad. Nu vertelt de komiek zelf openhartig over zijn zware jeugd.

Werken

Jandino groeide op Curaçao op zonder zijn vader. Zijn moeder, drie broers en zus waren straatarm maar wel gelukkig. Toch besloot zijn moeder naar Nederland te vertrekken om daar een beter leven voor haar en de kinderen te krijgen. De eerste tijd bleven Jandino en zijn broers en zus in Suriname achter, omdat zijn moeder het geld voor vliegtickets nog bij elkaar moest sparen. ,,Ik werkte toen ik negen jaar oud was al in de supermarkt”, vertelt Jandino aan weekblad Story. ,,In die tijd was mijn moeder al in Nederland om hier te werken, om genoeg geld bij elkaar te krijgen om vliegtickets voor de kinderen naar Nederland te kopen. Ik wilde door te werken mijn steentje bijdragen.”

Internaat

Hoewel het gezin erg arm was in Suriname, drong het pas in Nederland tot Jandino door wat armoede echt was. ,,Als wij op curaçao niets te eten hadden, dan was er altijd wel iemand die voor je zorgde, die je mee naar huis nam en zorgde dat je iets in je maag kreeg. In Nederland is het toch om zes uur ’s avonds ‘Nou wij gaan eten, tot ziens.'” De moeder van Jandino kreeg op een gegeven moment een zenuwinzinking. De jaren van hard werken en zorgen maken over geld eisten hun tol. Voor het jongere broertje van Jandino werd een pleeggezin gevonden, maar zelf had de komiek minder geluk. Hij belandde in een internaat. ,,Wat ik daarbinnen heb gezien en meegemaakt, is verschrikkelijk. Het was een hel. En dan heb ik het niet alleen over knokpartijtjes en de continue sfeer van dreiging, maar voornamelijk over iets anders. En wel mensen die daar zaten en gewoon niet de hulp kregen die ze nodig hadden.”

Na die tijd in het internaat begon Jandino met hard werken. Hij was schilder, sloper en elektricien. Toen hij 21 jaar oud was voegde hij zich bij een theatergezelschap en ontdekte hij zijn komische talent.

Meer DenD