‘Jane Austen plaveide de weg voor moderne komieken’

Door: DitjesDatjes
23-02-2020

De Britse komiek Miranda Hart had haar eigen serie en schitterde in BBC-hit Call the Midwife. Nu heeft de 47-jarige ster een leuke bijrol in Emma, de nieuwe verfilming van het beroemde boek van Jane Austen. “Kleine rollen kunnen ook heel leuke rollen zijn”, vertelt de actrice in gesprek met BuzzE.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Mrs Bates is een ontzettend leuke rol om te spelen; ik begreep zelfs dat zij in dit boek het favoriete personage van Jane Austen was. Bovendien is het wel eens fijn om een keer niet alle druk te voelen waarmee een hoofdrol gepaard gaat.” Mrs Bates is een van de weinige komische noten in het verder vrij serieuze verhaal. “Ik mag haar graag”, stelt de actrice. “Ze snapt heel goed dat ze raar gevonden wordt. Maar ze is ook echt wel een rasoptimist, die probeert het beste en het leukste uit elke situatie te vissen. Ze is tegen iedereen aardig en gaat niet het slachtoffer uithangen.”

Hart had zich nog nooit echt in Jane Austen verdiept toen ze voor de rol gevraagd werd. “Ik was vroeger meer een film- en televisie- dan een boekenmeisje”, verontschuldigt ze zich bijna. “Maar ik ben wel in haar werk en leven gedoken, en ik was echt verbaasd hoe grappig ze eigenlijk was. Zij heeft eigenlijk de weg geplaveid voor moderne vrouwelijke comedians. Jane Austen was haar tijd ver vooruit; ze is nooit getrouwd geweest en besloot haar hele leven te wijden aan haar werk en haar grote talent.”

Deadlines

De actrice schreef zelf ook diverse series en boeken. “Ik zou mijzelf nooit op één lijn met Jane Austen willen zetten; ik mag nog niet eens in haar schaduw staan!” lacht ze. “Maar ik ken wel die druk van iets moois op papier willen zetten, en de stress die deadlines met zich mee brengen. Toen ik mijn eigen serie schreef, was ik acht maanden per maand alleen maar met schrijven bezig; je draagt de verantwoordelijkheid voor een heel team dat afhankelijk is van wat jij hebt bedacht. Maar tegelijkertijd laat creativiteit zich soms niet dwingen, dat is een heel raar spanningsveld.”

Na een drukke periode hervindt de Britse comédienne zich door lange tijd op reis te gaan en haar hoofd leeg te maken. “En ik hou enorm van de natuur, ik kan hele dagen wandelen en verdwalen”, vertelt ze gepassioneerd. Sowieso heeft zij heel bewust geleerd meer het leven te genieten dan vroeger. “Als je dertig bent, denk je alleen maar aan je carrière en moet alles wijken om verder te komen met je werk. Die druk is een beetje weggevallen. Ik wil nog steeds hele mooie dingen maken, maar die chronische prestatiedrang is echt minder geworden.”

Emma draait nu in de bioscopen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD