Janny van der Heijden laat onbekende kant zien

Door: Sinem Toprak
24-09-2018

Tegenwoordig is Janny een van Nederlands bekendste culinair journalisten, maar toen ze net begon met werken schreef ze niet over eten, maar zoetsappige romannetjes!

In het boek Cupido voor de rijken van Mark Koster laat Janny een onbekende kant van zichzelf zien. Ze schreef het voorwoord van dit boek en ze begint daarin direct met een ontboezeming. ,,Ooit ben ik mijn schrijvende carrière begonnen met het vertalen van doktersromans. Uit het Engels. Niet bepaald hoogdravend, maar afhankelijk van het aantal woorden leverde zo een simpele vertaling tussen de tweeduizend en vijfentwintighonderd gulden op. Een goed betaald klus toen.’’

Eendimensionale romannetjes

,,Pikante scenes waren een no-go area en moesten worden geschrapt, althans eindigden bij het elkaar smachtend in de ogen kijken of op de rand van het bed neerzijgen’’, vertelde Janny.

Ze voegde haar eigen sausje toe aan de verhalen, omdat het aantal woorden en regels per hoofdstuk belangrijk waren. Daarom moesten soms regels worden opgerekt of verzonnen worden. ,,Ik zag dat als een uitdaging en wilde dat niet aan een redacteur overlaten.’’ Zo drukte ze haar eigen stempel op deze doktersromans. Ze mengde in de dialoog en paste af en toe ook het karakter lichtjes aan. Hoewel de verhaallijn of onmogelijkheid van de relatie al vaststond. Geen literatuur uiteraard, maar simpele eendimensionale romannetjes.’’

Kookboeken

Janny (64) schrijft dagelijks voor diverse dagbladen en tijdschriften en was hoofdredactie van het kookblad Tip Culinair. Daarnaast heeft ze ook veel kookboeken geschreven, dat zijn onder andere: Koken met Janny en Het nieuwe grote bakboek, Pasta di Janny. En natuurlijk is Janny bekend door Heel Holland Bakt.


MEER LEZEN? KOOP HIER HET BOEK CUPIDO VOOR DE RIJKEN VAN MARK KOSTER


 

Meer DenD