Januari, de maand van de roos

Maand van de roos
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De roos wordt gezien als de bloem van de liefde, maar dit jaar is hij door het Bloemenbureau uitgeroepen tot ‘bloem van de maand januari’. De grote variatie aan soorten en kleuren nu de kerstboom het huis uit is voor een beetje gezelligheid en kleur in huis.

Grote familie

De roos heeft een enorm grote familie. Alleen al in het wild zijn er zo’n 300 soorten te onderscheiden. Als we daarbij nog kijken naar gecultiveerde rozen die door middel van rassenveredeling zijn ontwikkeld, dan moet je eerder denken aan een ruime 30.000 soorten. Ook vruchtenplanten zoals de aardbei, de pruim, de framboos, de appel en de peer worden tot de rozenfamilie gerekend.

Oude bloem

Rozen bloeien al miljoenen jaren op aarde. Er zijn fossiele overblijfselen gevonden van een wilde variant die maar liefst 40 miljoen jaar geleden leefde. Relatief ‘kort’ geleden, namelijk 5000 jaar terug, werd de bloem in China voor het eerst als sierroos gebruikt. En twee eeuwen geleden bestonden er louter roze en witte rozen. Rode en gele rozen werden pas later ontwikkeld.

Bloem van de liefde

Waarom de roos het symbool van de liefde is, is afkomstig uit de mythen van de oude Grieken en Romeinen. Ze werd gelinkt aan liefdesgodinnen Afrodite (Grieks) en Venus (Romeins). Afrodite werd verliefd op jagende halfgod Adonis die tijdens een jacht dodelijk werd verwond door een zwijn. Huilend knielde Afrodite neer bij Adonis, waarna haar tranen zich vermengden met zijn bloed. Deze vielen op de aarde en kleurden witte rozen rood. Zo werd de roos het symbool van eeuwige liefde.

Tags

BLOEMENJANUARIROZEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie