Japans talent mag niet voor maffia werken

TOKIO – Een Japans talentenbureau heeft een opmerkelijke clausule toegevoegd aan zijn contracten: iedereen die een verbintenis heeft met het bedrijf, belooft voortaan geen contacten aan te houden met Japanse georganiseerde misdaad, de zogeheten Yakuza. Dat meldt The Hollywood Reporter. Het bureau ging tot de verregaande maatregel over omdat in het verleden vijftien komieken zijn geschorst vanwege relaties met de maffia.

Yoshimoto Kogyo, zoals het bureau heet, is met 6000 artiesten het grootste talentenbureau van Japan. Het bedrijf richt zich vooral op komieken in eigen land, maar timmert sinds enige tijd ook aan de weg in de internationale filmindustrie, met bijvoorbeeld een contract met Netflix.

In 2011 moest een televisiepresentator, met contract bij het bedrijf, terugtreden omdat hij geld van een maffiabaas had aangenomen. Afgelopen maand bleek dat meerdere komieken in 2014 hadden opgetreden op een feest van een criminele organisatie. De artiesten ontvingen duizenden euro’s van de criminelen, die miljoenen hadden verdiend met telefonische oplichterij. De criminelen troggelden ouderen geld af door zich telefonisch voor te doen als familieleden of bekenden.

Een vertegenwoordiger van het talentenbureau noemde de actie van de komieken “enorm dom”. Om in de toekomst dit soort zaken te voorkomen, worden artiesten verplicht om al het werk dat ze buiten het bureau doen te melden, en om niet te werken voor anti-sociale groepen – een eufemisme voor de maffia.

 

BuzzE