Japanse reserves tegen Chinees staatsbezoek aan keizer

Door: DitjesDatjes
30-05-2020

Japan moet de uitnodiging aan de Chinese president Xi Jinping om op staatsbezoek te komen bij keizer Naruhito intrekken. Dat vinden parlementsleden van premier Shinzo Abe’s eigen partij. Zij hebben bij kabinetssecretaris Yoshihide Suga een verzoek met die strekking ingediend. Reden is hun bezorgdheid over de recente acties van China richting het autonome Hong Kong.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De Chinese president zou oorspronkelijk deze maand naar Tokio komen. Het staatsbezoek aan de nieuwe keizer werd echter uitgesteld vanwege de coronacrisis zoals ook het staatsbezoek dat keizer Naruhito begin mei aan koningin Elizabeth zou brengen werd afgelast. Nieuwe data zijn nog niet bekendgemaakt, maar Japanse parlementsleden zien op dit moment de komt van Xi Jinping niet zitten.

China probeert meer grip te krijgen op de voormalige Britse kroonkolonie die in 1997 aan de Volksrepubliek werd overgedragen, maar met eigen wet- en regelgeving. Peking wil daar nu aan tornen, onder meer met de invoering van een nieuwe veiligheidswet. Daar wordt ook in Japan zeer kritisch naar gekeken. Vooralsnog echter is het staatsbezoek nog niet van de baan.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD