Jeroen Pauw in de beklaagdenbank als symbool voor wat er mis is Hilversum

Jeroen Pauw in de beklaagdenbank
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De voormalige talkshowpresentator én tv-producent Jeroen Pauw staat symbool voor alles wat er mis is bij de publieke omroep. Datzelfde geldt voor hotshot van de NPO, Frans Klein. De laatste heeft zijn functie vorige week neergelegd nadat het schandaal rond DWDD en Matthijs van Nieuwkerk werd onthuld.

In een onthullende reportage in Vrij Nederland wordt het duo neergezet als voorbeelden van de hypocrisie in Hilversum. ,,Jeroen Pauw haalt meestal zijn schouders op als hij kritiek krijgt. Dat gebeurt steeds vaker, want hij is uitgegroeid tot een van de twee gezichten van wat er mis is met het Nederlandse publieke omroepbestel”, schrijft VN in een uitvoerig verhaal over de misstanden in Hilversum.

Door de mangel

Pauw krijgt er behoorlijk van langs. Hij wordt door de mangel gehaald omdat hij bijvoorbeeld een speciale uitzending maakte over de scheefgroei in Nederland, terwijl hij als producent ook met goedkope, tijdelijke krachten werkt. De congsie’s, onder andere tussen de verschillende producenten die dealtjes maken over programma’s, wordt op pijnlijke wijze blootgelegd.

VN schrijft: ,,De tandem Klein-Pauw is zowel de personifiëring als het product van twee bredere trends: de globalisering én commercialisering van het landschap rond de Nederlandse publieke omroep. Goedkope flexkrachten zijn slachtoffers van die globalisering.”

Handjeklap

Volgens FNV Media & Cultuur bestaat 40% van alle medewerkers in Hilversum (3.600) van de landelijke publeke omroep uit flexkrachten.

VN schetst een beeld van handjeklap achter de schermen over de programma’s met producenten. Ook is er een cultuur van verdeel en heers volgens de VN-reportage: ,,Het systeem is geknipt voor het spel Verdeel en heers, en Klein is daar een meester in. Daardoor schept hij ook de ruimte om zijn eigen voorkeuren uit te leven.”

Tags

BNNVARAFRANS KLEINJEROEN PAUWMEDIALANEPUBLIEKE OMROEP

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck