Jim Taihuttu brengt dvd’tje De Oost naar opa zonder wifi

Door: DitjesDatjes
09-06-2021

Regisseur Jim Taihiuttu wordt overspoeld met reacties op zijn nieuwe film De Oost. Dat vertelde de maker woensdag in het programma Kunststof. De Oost is de eerste film over de politionele acties van Nederland in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. De film is te zien via streamingdienst Amazon Prime en vanaf deze week, sinds de heropening van de bioscopen, ook op groot doek.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik kreeg van de week een berichtje van een man van wie de opa in een bejaardenhuis zonder wifi zit”, vertelde Taihuttu. “Hij wilde de film echter zo graag zien. Dus daar sturen we bij uitzondering iemand heen met een dvd’tje.”

De positieve reacties komen van alle generaties, aldus de maker. “Mensen die na het zien van de film voor het eerst over hun ervaringen in Indonesië durven te praten met vrienden of kinderen. Nederlands-Indische mensen, Molukse mensen, Indische mensen, en alle mooie mixen die daaruit voortgekomen zijn.”

Groot doek

Nederlandse soldaten onderdrukten met harde hand de vrijheidsstrijd van de Indonesische bevolking. Hierbij vielen naar schatting 200.000 doden. De film volgt een jonge soldaat (Martijn Lakemeier) die mede door de wandaden van kapitein Westerling (Marwan Kenzari) begint te twijfelen over het nut en de noodzaak van de strijd.

De Oost kreeg goede recensies maar leidde ook tot negatieve reacties. Veteranen en de dochter van Westerling stelden dat de film geen eerlijke weergave is van wat er zich in Indonesië heeft afgespeeld.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD