John de Mol op het matje bij nieuwe staatssecretaris?

John de Mol bij kabinet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Alles lijkt fout te gaan voor Talpa-baas John de Mol na zijn interview aan BOOS waarin hij reageerde op de #MeToo-affaires bij zijn talentenshow The Voice of Holland. Niet alleen zijn de vrouwen van Talpa woedend over de uitlatingen van hun baas, maar ook in Den Haag reageerden politici verbijsterd.

In een nieuwe verklaring legt hij uit dat hij zich ‘rot geschrokken’ is ,,Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag’’, aldus De Mol. Hem wordt verweten dat hij niet beseft dat de leiding van Talpa ten volle verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving. Niet alleen voor zijn eigen personeel, maar ook voor gasten en deelnemers aan talentenshows.

Macho-taal

De macho-taal die De Mol bezigde over het gesprek met zwager Jeroen Rietbergen en zijn statements dat vrouwen zich moeten melden als ze slachtoffer menen te zijn is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Zijn medewerksters plaatsten een een paginagrote advertentie in het AD om John aan te spreken, iets wat hem nog extra raakte. ,,Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf, die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen.’’

,,Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren’, aldus De Mol, die zijn eerste reactie bij BOOS kennelijk onvoldoende doordacht en die moet repareren.

‘Onbedoeld indruk gewekt’

Inmiddels hebben veel vrouwen uit de entertainmentwereld hun woede over de reactie van De Mol geventileerd. Ook de nieuwe staatssecretaris Uslu van Cultuur heeft De Mol uitgenodigd voor een gesprek. Zelfs premier Rutte gaf zijn reactie. De minister-president benadrukte dat er voor een veilige werkomgeving moet worden gezorgd en dat zeer meeleeft met de slachtoffers.

De Mol zegt dan ook het zichzelf aan te rekenen dat dit bij zijn bedrijf zo is, en gaat zich voor de volle 100 procent inzetten om dit te veranderen. ,,Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt.’’

Wisten RTL en ITV ervan?

RTL-topman Sauvé zegt dat zijn bedrijf destijds niet door Talpa op de hoogte is gesteld over het wangedrag binnen The Voice. Volgens zeggen is dit niet gebeurd in verband met privacyregels van betrokkenen.

Dit alles is extra pijnlijk omdat RTL en SBS bezig zijn met een fusie, waarover Sauvé en De Mol met elkaar moeten onderhandelen.

Tags

BoosJohn de MolThe VoiceThe Voice of Hollandverklaring

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie