Jongeren verspreiden gevaarlijke challenge via social media

Door: DitjesenDatjes
26-04-2019

De Cinnemon Challenge, Fire Challenge, Deo Challenge: buitenlandse maar ook Nederlandse jongeren hebben al heel wat levensgevaarlijke uitdagingen uitgevoerd. Helaas is Nederland er nu eentje rijker, namelijk de Shell On Challenge. Daarbij is het de bedoeling om voedsel met verpakking en al op te eten. Het klinkt misschien grappig, maar het is levensgevaarlijk.

Schil

Banen met schil en al opeten, snoepjes met een papiertje in je mond stoppen maar ook proberen plastic verpakkingen op te eten. De nieuwe challenge wordt voornamelijk via Snapchat gedeeld, waar kinderen en jongeren elkaar uitdagen om hetzelfde te proberen.
Een stuk fruit, zoals een sinaasappel, met schil opeten kan al gevaarlijk zijn. De schil is niet bedoeld om door mensen opgegeten te worden en daarnaast kunnen er pesticiden op de schil zitten.

Gevaar

Het gevaarlijkste is het opeten van plastic. Het verstikkingsgevaar is dan groot. Daarnaast worden een aantal soorten plastic in verband gebracht met kanker, zoals het stofje vinyl Chloride.
Gelukkig zijn er op dit moment, zover bekend, geen slachtoffers. Bij eerdere challenges zijn er wel jongeren overleden. Zo was er in 2017 de challenge om wascapsules met vloeibaar wasmiddel in een keer door te slikken. Zes jongeren zijn overleden door deze challenge.

In 2017 kwam een 16-jarige Nederlandse jongen om het leven toen hij meedeed aan de chocking challenge. Hierbij is het de bedoeling dat jongeren elkaar of zichzelf wurgen tot ze even flauwvallen en een ‘high’ gevoel krijgen. In het buitenland zijn er meerdere tieners overleden toen de challenge misging.

Grappig

Natuurlijk zijn er ook challenges die vooral grappig zijn en niet gevaarlijk. Zo wordt momenteel ook de ‘tape challenge’ verspreid. Hierbij tapen mensen hun gezicht in met plakband zodat hun neus, mond, oren en huid in een gekke stand komen te staan. Vervolgens delen ze een selfie met hun vrienden.

 

Meer DenD