Journalisten persbureau Reuters in VS gaan staken

Door: DitjesDatjes
04-08-2022

Journalisten van persbureau Reuters in de Verenigde Staten gaan donderdag voor 24 uur staken uit onvrede over loon. Het is voor het eerst in decennia dat er een staking plaatsvindt bij Reuters. De verslaggevers stellen dat de jaarlijkse loonsverhoging van 1 procent die mediabedrijf Thomson Reuters in een nieuwe driejarige cao heeft voorgesteld ondermaats is gezien de hoge inflatie.

De staking wordt georganiseerd door de journalistenvakbond Communications Workers of America’s NewsGuild. Volgens de bond doet ongeveer 90 procent van de driehonderd aangesloten leden bij Reuters mee aan de actie. De stakers vinden dat het bedrijf niet in goed vertrouwen heeft gehandeld bij het cao-voorstel.

Een van de bij de vakbond aangesloten journalisten zegt dat toen de coronapandemie uitbrak er meer werd gevraagd van de werknemers bij Reuters, maar dat daar vervolgens niets tegenover is gezet, terwijl dat wel was verwacht. De journalisten vinden dan ook dat ze oneerlijk worden behandeld. Reuters zegt volledig toegewijd te zijn aan de loononderhandelingen met NewsGuild.

De vakbond vertegenwoordigt ook journalisten bij grote Amerikaanse kranten als Los Angeles Times, The Washington Post, The New York Times en ook persbureau Bloomberg en andere mediabedrijven. NewsGuild heeft de afgelopen tijd vaker acties gehouden vanwege onvrede over arbeidsvoorwaarden, onder andere bij de krant Miami Herald en nieuwswebsite BuzzFeed.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD