Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Dit zal het kabinet schriftelijk laten weten aan de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, die vorige maand om een landelijk verbod op koranverbrandingen vroeg.

Het schenden van een koran is in Nederland niet strafbaar gesteld, schrijven de bewindslieden aan de Kamer. Dat geldt ook voor andere geschriften en boeken die als heilig worden gezien. De bewindslieden wijzen er daarnaast op dat blasfemie (smadelijke godslastering) tien jaar geleden is geschrapt uit het Wetboek van Strafrecht.

Denemarken

Schending van de koran of een ander heilig geschrift kan de rechter wel meewegen als er strafbare feiten zijn begaan. Het in het openbaar schenden van een koran vinden de bewindslieden een “verwerpelijke, provocerende en aanstootgevende actie”. Het kan echter “nooit een rechtvaardiging zijn voor geweld of het dreigen met geweld”.

Het op voorhand verbieden van een koranverbranding bij een buitenlandse ambassade of consulaat in Nederland is niet mogelijk, schrijven de ministers. De Wet openbare manifestaties biedt daar geen mogelijkheid toe.

Denemarken heeft wel een verbod ingesteld op koranverbrandingen. Nederland houdt in de gaten welk effect de Deense strafwetgeving heeft op koranschendingen, de binnenlandse veiligheidssituatie en de veiligheid rond de Deense diplomatieke vertegenwoordigingen in landen met een overwegend islamitische bevolking, schrijven de ministers.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck