Kabinet walgt van Baudet en loopt weg

Rutte
Door: Jos La Grande
21-09-2022

Het complete kabinet heeft de Tweede Kamerzaal verlaten uit protest tegen de beledigingen van FvD-leider Thierry Baudet. Die noemde de opleiding van Sigrid Kaag, de minister van Financiën, die ze in Oxford volgde een spionnenopleiding.

Daarmee was de maat vol en ontstond er enorme consternatie in de Tweede Kamer. Het kabinet vertrok en er werd vervolgens koortsachtig overlegd tussen premier Rutte en Kamervoorzitter Bergkamp hoe dit moest worden opgelost.

Grens overgegaan

Rutte keerde na enige tijd toch terug in het Vak K, de andere leden van het kabinet bleven in de wandelgangen. ,,Dat leden soms de grens opzoeken, maar hier zijn we een grens overgegaan”, aldus Rutte in zijn korte verklaring over zijn besluit.

Toen was het de beurt aan Kamervoorzitter Bergkamp. ,,Ik vraag u uw woorden terug te nemen”, was het verzoek van aan Baudet: ,,Geen verdachtmakingen meer aan de minister van Financiën.”

Die weigerde vervolgens. Want volgens hem was het geen belediging aan het adres van minister Kaag, maar een kwalificatie van de opleiding. Toen was de maat vol voor Kamervoorzitter Bergkamp. ,,U mag niet meer meedoen aan het debat.”

Woedend

Baudet, stampvoetend, was woedend over het besluit. Verbouwereerd was hij over de uitsluiting van deelname aan het belangrijkste debat van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen. Een half jaar geleden was er al afgesproken in het Presidium van de Tweede Kamer om niet meer alles te pikken van Baudet en zijn fractiegenoten van Forum voor Democratie.

Sommige fracties hadden ook harde kritiek op de vertrek-actie van het kabinet. ,,Het is niet aan het kabinet om op te stappen en te besluiten dat deze vergadering is beëindigd”, aldus SP-leider Lillian Marijnissen. ,,Het is niet het kabinet dat bepaalt dat iets niet door de beugel kan”, aldus Van der Staaij van de SGP.

Meer DenD