‘Kabinet zet in op avondklok op zeer korte termijn’

Premier Rutte
Door: Piet Hein
19-01-2021

De kans is zeer groot dat in Nederland zo spoedig mogelijk een avondklok wordt ingevoerd, tussen 20.00 uur ’s avonds tot 4 uur ’s nachts.

Dat is althans de inzet van het kabinet, dat daarover woensdag een besluit zal nemen, melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Ook de Tweede Kamer moet haar fiat geven.

Een avondklok ligt zeer gevoelig in politiek Den Haag. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn zeer terughoudend en willen eerst weten wat de effecten van een avondklok precies zijn op het terugdringen van het aantal coronabesmettingen.

In het kabinet is daar ook nog discussie over, aldus ingewijden. Zo zouden sommige bewindspersonen ook perspectief op versoepelingen willen zien, bijvoorbeeld vanaf bepaalde besmettingscijfers.

Thuisbezoek

Ook andere maatregelen liggen nog op tafel, zoals verdere beperking van het thuisbezoek en van het vliegverkeer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Debat

Het kabinet komt woensdagochtend bijeen voor crisisberaad (MCC). Aansluitend komt er een persconferentie, zo kondigde coronaminister Hugo de Jonge eerder dinsdag al aan. De Tweede Kamer zal daarna een debat erover voeren, maar nog niet zeker is of dit woensdag of donderdag is.

Een avondklok kan donderdag of vrijdag al worden ingevoerd, maar bronnen weten dat niet zeker. De voorbereidingen zijn al enige tijd in volle gang, onder meer bij de politie.

Aanleiding voor de extra maatregelen is de opkomst van een Britse coronavariant in Nederland. Die is besmettelijker dan het huidige virus.

ANP

Meer DenD