Kamer wil geen koning bij WK voetbal in Qatar

Door: DitjesDatjes
25-02-2021

De Tweede Kamer vindt dat koning Willem-Alexander of een afvaardiging van de regering volgend jaar niet naar het WK voetbal in Qatar moet gaan, omdat arbeiders die de stadions bouwen worden uitgebuit. Deze week meldde een Britse krant zelfs dat daarbij zeker 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De Kamer steunde een motie van SP’er Sadet Karabulut. Ze spreekt van wantoestanden, slavernij en ernstige vormen van uitbuiting bij de bouwwerkzaamheden in de Golfstaat. Ze kreeg onder meer steun van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, D66, SGP, 50PLUS en PVV.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) had de motie ontraden. Volgens hem moeten sport en politiek niet worden vermengd. Hij wees er ook op dat Qatar na kritiek stappen heeft gezet om de situatie voor de arbeidsmigranten te verbeteren. Ook kreeg de VN-organisatie belast met arbeid (ILO) toegang tot het land.

Bloed

Eerder deze week verklaarden Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) dat Nederland niet zou moeten deelnemen aan het toernooi. “De bodem waarop die stadions zijn gebouwd, is doordrenkt van bloed”, zei Segers in een uitzending van NOS op 3. Ook Kaag vindt dat er “een grens” moet worden getrokken.

Sinds Qatar het WK voetbal in 2010 kreeg toegewezen verschijnen er al berichten en onderzoeken over uitbuiting van arbeidsmigranten.

Willem-Alexander

Overigens is het nog maar de vraag of de koning überhaupt naar Qatar hoeft. Het Nederlands elftal heeft zich nog niet geplaatst voor het toernooi en miste al de laatste EK en WK in 2016 en 2018. In 2014 maakten koning Willem-Alexander en koningin Máxima wel een trip naar Brazilië waar Oranje uiteindelijk derde werd op het WK. Ook bij eerdere toernooien liet Willem-Alexander zich zien.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD