Kamerverkiezing bloedspannend: wordt het voorzitter Vera Bergkamp?

Kaag
Door: Jos La Grande
07-04-2021

Wordt het telefoontje van Sigrid Kaag met VVD-leider Mark Rutte op Tweede Paasdag over de kandidatuur van haar partijgenote Vera Bergkamp voor het Kamervoorzitterschap doorslaggevend?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vanmiddag kiest de Tweede Kamer voor Martin Bosma (PVV), Khadija Arib (PvdA) of Vera Bergkamp (D66) als het boegbeeld van het parlement voor de komende 4 jaar. Verwacht wordt dat Bosma het niet gaat redden tegen zijn vrouwelijke tegenstrevers.

Echter de kansen van de huidige voorzitter Arib zijn behoorlijk kleiner geworden nu plotseling Bergkamp op het toneel is verschenen. Bovendien blijkt dat er afgelopen maandag op Tweede Paasdag telefonisch contact is geweest tussen Sigrid Kaag en VVD-leider Rutte hierover. Kaag verklaarde dat ze alleen heeft gemeld dat D66 met een eigen kandidaat op de proppen zou komen.

Intussen is vorige week een crisis ontstaan rond Rutte en waarnemers verwachten dat de VVD-voorman en zijn fractie een poging doen om de verhoudingen met D66, de tweede partij van Nederland, weer te herstellen. Steun voor de D66-kandidaat Bergkamp zou dan daarbij kunnen helpen.

Meer DenD