Kanye West gecanceld: ook Adidas stopt samenwerking

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Nadat modehuis Balenciage en het Amerikaanse agentschap Creative Artists Agency de samenwerking met Kanye West stopten, volgt ook Adidas. ,,Adidas tolereert geen antisemitisme en andere vormen van haatzaaien”, aldus het sportmerk in een verklaring.

Het Duitse sportkledingmerk en de rapper werken al sinds 2013 samen. In 2016 volgde er een langdurig contract, volgens Adidas ‘het belangrijkste partnerschap ooit tussen een niet-sporter en een sportmerk’. Begin deze maand liet Adidas al weten de band met Kanye tegen het licht te houden.

Samenwerkingen gestopt

Vannacht liet het Amerikaanse agentschap Creative Arts Agency (CCA) weten de samenwerking met Kanye heeft stopgezet. Aanleiding zijn de antisemitische uitspraken van de rapper, meldt de Amerikaanse website Deadline. Eerder deze week verbrak modehuis Balenciaga al de banden met de rapper.

Nu volgt ook Adidas. ,,Adidas tolereert geen antisemitisme of enige andere vorm van haatspraak. Ye’s recente uitspraken en acties zijn onacceptabel, haatdragend en gevaarlijk”, luidt de verklaring. Het bedrijf heeft besloten onmiddellijk de samenwerking stop te zetten, wat betekent dat er geen producten van de Yeezy-lijn meer worden gemaakt.

Antisemitische uitspraken

Kanye, die zijn naam eerder liet veranderen in Ye, kwam de afgelopen tijd meerdere keren onder vuur te liggen. De afgelopen weken deed de rapper diverse haatzaaiende en antisemitische uitspraken in interviews en in tweets. Zo beweerde Kanye dat George Floyd niet is overleden door verstikking, maar door de pijnstiller fentanyl.

Ook verkondigde hij in meerdere interviews antisemitische samenzweringstheorieën. Dat zorgde ervoor dat afgelopen weekend een groep demonstranten in Los Angeles de nazi-groet bracht en een spandoek met de tekst ‘Kanye heeft gelijk over de Joden’ ophing.

Kim neemt afstand

Naast verschillende bedrijven, heeft ook zijn ex Kim Kardashian afstand van hem genomen. ,,Haatdragende taal is nooit oké of goed te praten”, schrijft Kim op Twitter. ,,Ik steun de Joodse gemeenschap en vraag een onmiddellijk einde te maken aan het verschrikkelijke geweld en de haatdragende retoriek tegen Joden.”

Tags

KANYE WESTKIM KARDASHIAN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck