Katja Schuurman misleidt volgers en politie is woedend

Katja Schuurman
Door: Eva Steins
13-10-2020

Katja Schuurman zakt flink door het ijs nadat zij door de politie betrapt is op misleiding. De actrice nam het op Instagram op voor haar vriend Freek van Noortwijk, maar draaide de waarheid. De Amsterdamse politie spreekt van schande en tikt Katja flink op de vingers. ,,Je hebt een voorbeeldfunctie”.

Horeca

Katja plaatste een bericht op Instagram waarin ze de Amsterdamse politie verontwaardigd toespreekt. De restaurants van haar vriend Freek van Noortwijk kregen beide een waarschuwing omdat zij de regels zouden overtreden.

Horecagelegenheden moeten door corona om 22.00 gesloten zijn. Het restaurant van Katja’s vriend Freek kreeg een boete omdat er om 22.03 nog mensen binnen zouden zijn.

,,Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels -22.00 sluiten- houdt om 22.03 uur?? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, -een laatste propt een hapje dessert naar binnen-, niet exact 22.00 buiten staan?” schrijft Katja verontwaardigd.

Katja deelt de officiële waarschuwing én een filmpje van de confrontatie. Hierop is te zien hoe de restauranteigenaren de politie om genade smeken.

View this post on Instagram

Het risico accepterend dat ik door dit te delen met pek en veren het land uit gejaagd word: “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels -22.00 sluiten- houdt om 22.03 uur?? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, -een laatste propt een hapje dessert naar binnen-, niet exact 22.00 buiten staan? @restaurantbreda (Een tweede keer is de boete 4000,- euro. De derde keer moet je je restaurant, je passie, je levenswerk, sluiten.) Het filmpje is ook van gisteravond @restaurant_guts , waar allang geen gasten meer aanwezig waren, maar de eigenaren aan het opruimen waren geweest; het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt. Ik kan me voorstellen dat het voor onze handhavers van de wet ook allemaal nog lastig te volgen is, maar de toon van deze politiedame -“ik vind het heel irritant, dus doe gewoon je lampen uit en ga weg”- komt op mij nogal lomp en zonder enig inlevingsvermogen over. Mensen, in zoveel verschillende sectoren, moeten al maanden lang elke dag vechten om hun bedrijf te laten overleven. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eigenaren en personeel van restaurants. Ook zangers, theatermakers; de hele cultuursector dreigt om te vallen door regels die op z’n zachtst gezegd niet consequent doorgevoerd worden voor eenieder in ons land. Ik noem kerken. En vliegtuigen. Of Ton uit Rossum, die eigenaar van een bedrijf met touringcars, die in die hoedanigheid maximaal 15 mensen mag vervoeren, maar wordt diezelfde bus ingezet voor de NS mogen dit er 30 zijn. Met hoeveel verschillende maten wil onze overheid meten? Over de luchtvaart en Schiphol moeten we in dit kader maar helemaal zwijgen; elk weldenkend mens krijgt dan al helemaal kortsluiting. Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd. Bij voorkeur gebaseerd op kennis en feiten. Waardoor eenieder begrip kan en wil opbrengen voor regels en restricties. Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur. En lees voor dinsdag aub ook die brandbrief van artsen nog even goed door.”

A post shared by Katja Schuurman (@katjaschuurman) on

Misleiding

Katja valt vervolgens flink door de mand. Het blijkt namelijk dat de officiële waarschuwing om 22.03 en het filmpje niet in verband staan met elkaar. Het filmpje waarop de politie onsympathiek wordt afgebeeld door Katja is namelijk van een ander restaurant.

De vork zit anders in de steel dan Katja doet lijken. Het filmpje werd gemaakt bij restaurant Guts nadat de politie zag dat er nog vier mensen aan het borrelen waren in het restaurant. En niet om 22.03 zoals Katja doet lijken, maar om 23:50. Bijna twee uur na de toegestane tijd.

LEES OOK:

Katja boos om coronawaarschuwing voor partner Freek

Boos

De Amsterdamse politie is dus ook niet al te blij met Schuurman en haalt haar onderuit. Zij stellen ook dat er bij het incident wat gefilmd is helemaal geen waarschuwing uitgedeeld is.

De woordvoerder van de politie reageert op de ophef en vertelt hoe het écht ging.

,,Het filmpje is – overigens niet door Katja, want zij was niet aanwezig – gemaakt om 23.50 uur in de Utrechtsestraat. Ik heb die collega’s intussen zelf gesproken. Zij zagen tot hun verbazing tijdens de surveillance vier mensen met drankjes aan een tafeltje in een horecagelegenheid zitten.”

Ook vertelt de woordvoerder dat er geen waarschuwing uitgedeeld is, omdat bleek dat het om vier personeelsleden ging. ,,Mijn collega’s hebben een gesprek aangeknoopt, met als gevolg de discussie die te zien is in het filmpje.”

De politie vindt het een schande dat iemand met zoveel volgers dit soort berichten plaatst en wijst Katja flink terecht. ,,Als BN’er met veel volgers heb je ook een voorbeeldfunctie. Dan zouden wij het waarderen als de zaken eerlijk worden voorgesteld. Dit straalt niet het juiste beeld uit. Zeg er dan ook bij dat het filmpje om 23.50 uur is gemaakt.”

Meer DenD