Keijzer: aangenomen woonwet en tweestatusstelsel vergen veel werk

DEN HAAG (ANP) – Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.
Keijzer gaat “horen wat de bezwaren zijn” rondom de uitwerking van het tweestatusstelsel. Uitvoeringsorganisatie IND waarschuwt vast te lopen door het nieuwe stelsel. Keijzer laat onderzoeken hoe dit uitpakt en hoopt daarna alsnog senatoren te overtuigen om de wet goed te keuren.
Voor oppositiepartij CDA is de IND-kritiek reden om tegen te zijn, ook in de Eerste Kamer. Keijzer vindt dat de christendemocraten “daden ook moeten koppelen aan hun woorden”. Daarbij verwijst ze naar de wens van het CDA voor strenger asielbeleid. Zonder de steun van deze partij wordt een meerderheid in de senaat lastig.
Discriminatie
Ook de woonwet heeft nog aandacht nodig. Een aangenomen wijziging stelt dat gemeenten geen voorrang meer mogen geven aan statushouders bij sociale huur. Critici in de Tweede Kamer noemen het amendement discriminerend. Het voorstel spreekt over “vreemdelingen” die geen voorrang meer mogen krijgen. “Dat is meteen het ingewikkelde daaraan”, aldus Keijzer. Dat kan volgens haar tot “rechtmatigheidsproblemen” leiden.
De woonminister werkt aan een aparte wet om hetzelfde te regelen als het amendement en wil “deze twee met elkaar in verbinding brengen”. In haar wet wil Keijzer “statushouders op dezelfde manier behandelen als Nederlanders”. In de praktijk wordt ongeveer 10 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen toegekend aan statushouders.
ANP