Keizerin Farah Pahlavi steunt familie geëxecuteerde worstelaar

Door: DitjesDatjes
14-09-2020

Farah Pahlavi, de laatste keizerin van Iran en weduwe van de laatste sjah, heeft zich maandag uitgesproken over de executie van de Iraanse worstelaar Navid Afkari. “Hij was een held en kampioen van de vrijheid van alle Iraniërs”, aldus Farah, die haar medeleven betuigd met de “bedroefde moeder van Navid en zijn familie.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Zondag had Farah’s oudste zoon Reza Pahlavi zich ook al uitgesproken over de terechtstelling van de worstelaar die in 2018 deelnam aan demonstraties tegen het Iraanse regime, en toen volgens de autoriteiten een veiligheidsbeambte zou hebben gedood. Een eerlijk proces is er daarna nooit geweest, en Narvid (27) werd in gevangensschap tot een bekentenis gemarteld. De regering in Teheran was doof voor alle pleidooien voor gratie.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei maandag via Twitter dat hij “ontzet” was door het nieuws van de executie. “Een gebrek aan een eerlijk proces en gedwongen bekentenissen zijn helaas een patroon in Iran en een flagrante veronachtzaming van internationale normen”, aldus Blok.

De Jordaanse prins Ali, zoon van wijlen koning Hoessein en halfbroer van de huidige koning Abdullah, stelde zaterdag voor Iran uit te sluiten van elke internationale competitie tot het regime de universele mensenrechten respecteert. Het Internationaal Olympisch Comité had zaterdag laten weten “geschokt” te zijn door de terechtstelling.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD