Kemps en Van Nieuwkerk ‘vereerd’ door succes van Chansons!

Door: DitjesDatjes
01-12-2021

Het boek Chansons! van Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk staat een week na uitgave op een tweede plek in de Bestseller 60. Ook is het gelijknamige BNNVARA-programma een van de kanshebbers voor de Gouden Televizier-Ring 2022. “We zijn vereerd”, zegt Kemps tegen het ANP.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Een feestdag voor Chansons!, beaamt Van Nieuwkerk. “Toen we deze zomer in Parijs liepen vroegen Rob en ik ons echt af wie we met onze Franse hartstocht een plezier zouden doen. We hadden geen idee.”

De twee ontmoetten elkaar bij de talkshow Op1, waar ze allebei te gast waren. “Je zit al een minuut of tien aan tafel voor het live gaat”, legt Kemps uit. “Toen waren we alleen maar aan het lullen over Parijs. We hadden elkaar helemaal gevonden.”

Succes

Dat mondde uiteindelijk uit in het idee voor de serie, waarin het duo Parijs bezoekt en praat over hun liefde voor Franse muziek. Het bleek een succes, net als het pas verschenen boek. “Eerst de kijkcijfers en nu dan de verkoopcijfers van het boek overtreffen onze stoutste verwachtingen”, zegt Van Nieuwkerk.

“Op het begin dacht ik met de serie, wie zit erop te wachten”, zegt Kemps. “Maar je merkt gewoon dat mensen het superleuk vinden.” Of het boek net zo goed zou aanslaan als het programma, was even afwachten. “Mensen moeten toch weer een boek aanschaffen”, zegt Kemps. “Tv kijken is echt weer anders. Dus tuurlijk is dit een verrassing.”

Mijn plek

Hoewel het boek vol staat met verhalen, is volgens Van Nieuwkerk de speech van president Macron bij de begrafenis van Aznavour een bijzondere. “Die staat integraal in het boek. Misschien begrijp je de plaats van het Franse chanson in de Franse cultuur het best als je de speech leest.”

Kemps vindt het lastig om één passage te kiezen. Maar het bezoek aan de hospita in Parijs waar hij als 24-jarige jongen langere tijd verbleef, was een dierbare. Ook die is meegenomen in het boek. “Want dat was wel de tijd in mijn leven dat ik zoiets had van: dit is wel echt mijn plek.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD