Kerstdiner met een twist van Sharon

Foto: Johannes Dalhuijsen

Börek met spinazie en Fetakaas

Ingrediënten:

1 ui

500 gr feta

10 vellen filodeeg

600 gr spinazie

1 ei

2 tenen knoflook

1 theelepel gedroogde oregano

3 theelepels zwarte sesamzaadjes

Vloeibare boter

Handje geroosterde pijnboonpitjes

500 gr tomaten

Bosje Basilicum

1 rode ui

1 teentje knoflook

1 limoen

1 gele paprika

5 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn.  Verhit een grote wok en fruit het uitje en de knoflook aan. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe tot deze geslonken is. Laat het mengsel uitlekken in een vergiet en druk het meeste vocht er uit. Doe de gebakken spinazie in een kom en kruimel de feta er bij. Voeg de helft van het losgeklopte eitje toe en de pijnboonpitjes de oregano en breng op smaak met een klein snufje zout en wat peper. Haal de filodeeg uit de verpakking en leg op een bord of plank onder een iets vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt. Strooi eventueel een beetje bloem op het aanrecht of tafel en leg hier een vel filodeeg op en bestrijk met wat boter en herhaal dit en plak hier nog 3 vellen aan vast zodat je een lange strook hebt. Leg hier nog een laag filodeeg overheen van 4 plakken zodat je in totaal 8 vellen hebt gebruikt. Verdeel het spinazie mengsel als een lange strook over de lange zijde van de strook. Rol hem dan voorzichtig op en niet al te strak. Bestrijk de bovenzijde van de rol met een beetje boter. Draai dan de rol op, het kan zijn dat het filodeeg iets gaat scheuren. Repareer deze met de overgebleven stukken filodeeg en plak met wat boter vast. Leg de filodeegrol op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met de rest van het ei en bestrooi het met de sesamzaadjes. Bak de borek in 30 minuten gaar en goudbruin in de oven.

Voor de Dip : Snijd de tomaten en paprika in zo klein mogelijke blokjes. Breng het op smaak met peper en zout. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn meng dit door de tomaten. Snijd de basilicum fijn en voeg dit eraan toe. Breng het op smaak met wat peper en zout. Schenk de olie erop en laat het 10  min rusten voordat je het uitserveert.

 

Tagliatelle met Hollandse garnalen en een koekje van Parmezaanse kaas

Ingrediënten:

300 g tagliatelle

1 ui

4 teentjes knoflook

Bosje dille

1 citroen

25 g gr roomboter

125 gr crème frache

450 g diepvries tuinerwten

200 g Hollandse garnalen

50 gr Parmezaanse kaas

10 Cherry tomaatjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rasp de  Parmezaanse kaas .Leg kleine hoopjes van de Parmezaanse kaas op het bakpapier, laat wat ruimte tussen de koekjes. Bak de kaaskoekjes in 8 minuten goud en knapperig. Laat deze afkoelen en ze zijn klaar! +- 12 st

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snipper in de tussentijd het uitje en hak de knoflook fijn. Snijd de dille fijn. Rasp de gele schil van de citroen en pers 1 helft uit.

Smelt de boter in een hapjespan en fruit hierin de uien en knoflook. voeg de tuinerwten toe en bak deze 3 min mee. Schenk het sap van de citroen en de schil erbij en roer de crème frache erdoor. Breng het  op smaak met wat peper en zout. Roer de Hollande garnalen en de dille erdoor, garneer het met een paar gesneden Cherry tomaatjes en serveer het direct uit.