Wat gebeurt er achter de schermen bij Rutte, Kaag en Hoekstra?

De Zwaluwenberg
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Voor Sigrid Kaag, de gevallen D66-minister van Buitenlandse Zaken, is het wellicht de allereerste keer zijn dat ze de oprijlaan van landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum oprijdt. Ze zal misschien even moeten wennen, want eenmaal binnen lijkt het eerder op een prins Bernhard Museum dan een locatie waar de geboorte van het nieuwe kabinet wordt ingeleid.

Informateur Johan Remkes, VVD’er Mark Rutte, Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag worden vandaag en morgen omringd met foto’s, trofeeën en gedenktekens van de prins en er is zelfs een heuse prins Bernhard-kamer op de begane grond. 

De kans is groot dat het diner vanavond wordt uitgeserveerd in deze Bernhard-kamer, maar die kan ook voor de gesprekken worden gebruikt en wordt er zoals te doen gebruikelijk gedineerd in de eetkamer, die ook wat dichter bij de keuken ligt.

Anekdote

Prins Bernhard bivakkeerde op dit landgoed maar liefst 31 jaar. Zelfs na zijn ‘gedwongen’ vertrek als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht vanwege de Lockheed-affaire mocht hij een kamer als kantoor blijven gebruiken. Het was een geste van de militaire top, die nog steeds met groot respect over wijlen Bernhard praat.

Wie wel eens te gast is geweest op het landgoed, krijgt soms een mooie anekdote te horen, waarvan niemand weet of die wel echt waar is.

De Zwaluwenberg is namelijk zo gebouwd dat het in een rechte lijn ligt met Paleis Soestdijk en de Pyramide van Austerlitz. Er loopt echter geen weg tussen de drie locaties. Bernhard zou wel eens gezegd hebben, zo wordt dus verteld, dat hij vanuit De Zwaluwenberg ook een oogje in het zeil kon houden op ‘Soestdijk’ en zijn vrouw koningin Juliana.

Culinair

Een kabinetsformatie in Nederland wordt doorgaans gedomineerd door een broodjes- en pizzacultuur. De Nederlandse politiek en culinair genieten is een slecht huwelijk.

Op het Catshuis toen Wim Kok daar tijdens zijn premierschap van donderdag op vrijdag altijd bleef slapen was de keuken nogal armoedig. Een belegd broodje vond de PvdA’er prima. Kok had overigens ook een kopie van zijn bed in Amsterdam-Slotervaart op de eerste verdieping van het Catshuis laten plaatsen.

Later na de verbouwing was het premier Balkenende die de frituur in de ambtswoning liet aanzetten en zijn intimi vergastte op twee nasischijven van Febo. Die werden trouwens wel altijd op een zilveren schaaltje opgediend. Van Mark Rutte is bekend dat hij een liefhebber is van de Indische keuken, maar zich zeker ook thuisvoelt in een mooi Frans restaurant.

Michelinster

De keuken van De Zwaluwenberg kan zich echter meten met restaurants die zijn beloond met een minimaal een Michelinster. De koks in opdracht van Defensie deinzen nergens voor terug, geen culinaire zee gaat ze te hoog.

Het is het grote geheim van dit militair hoofdkwartier bij Hilversum van de Inspecteur-Generaal, dat ooit door de familie De Pesters werd gebouwd. Deze keuken kan wel eens het geheime wapen kunnen zijn van informateur Johan Remkes, die overigens ook niet bekend staat als een groot Bourgondiër. De fles jonge genever moet voor deze nuchtere Groninger wel worden koud gezet. Dat geldt ook voor het bier.

Nu Kaag, toen Verdonk

Het is overigens niet de eerste keer dat wordt uitgeweken naar dit geheime plekje in ’t Gooi. In de lastige formatie van 2007 koos CDA-informateur Herman Wijffels ook voor De Zwaluwenberg. Bijna drie dagen lang werd er toen gesproken met de onderhandelaars en het derde kabinet-Balkenende kwam er ook inderdaad.

Ook toen was er vlak daarvoor een minister (Rita Verdonk) afgetreden vanwege een motie van afkeuring. Sigrid Kaag onderging afgelopen week hetzelfde lot.

Op 24 en 25 augustus 2017 was het weer raak in Hilversum. De onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie probeerden in Hilversum ‘meters te maken’. Uiteindelijk kwam er een kabinet Rutte III dat inmiddels demissionair is en in staat van ontbinding.

De koks van De Zwaluwenberg weten wat ze te doen staat: het land redden!

Tags

DE ZWALUWENBERGHILVERSUMJOHAN REMKESMARK RUTTEPRINS BERNHARDSIGRID KAAGWOPKE HOEKSTRA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie