Kiesstelsel moet onder nieuwe coalitie regionaler worden

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Een nieuw kiesstelsel voor de Tweede Kamer moet de “regionale band tussen kiezers en gekozenen” versterken. Dat schrijven PVV, VVD, NSC en BBB in hun akkoord. Een wetsvoorstel moet nog dit jaar worden ingediend, zodat het voor de volgende verkiezingen kan ingaan.

NSC pleitte in zijn verkiezingsprogramma ook voor een kiesstelsel met sterkere regionale invloeden. Een vast aantal Kamerzetels wordt daarin niet verdeeld met stemmen door het hele land, maar met stemmen uit regio’s. Regio’s met meer inwoners krijgen meer zetels. De rest van de zetels moet zo worden verdeeld dat de zetelverdeling in de Tweede Kamer een afspiegeling blijft van de stemmen in heel Nederland.

Politicoloog Tom van der Meer uitte eerder in het politicologische blog StukRoodVlees kritiek op het idee: “Het systeem dwingt alle kiezers tot het uitbrengen van een regionale voorkeurstem. Maar dat gaat ten koste van de mogelijkheid om een andersoortige voorkeurstem uit te brengen, bijvoorbeeld op basis van de waardering voor een politicus, of diens expertise, geslacht, beroepssector, migratie-achtergrond, of activisme.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck