Kiki Bertens over sporten, eten en genieten

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Wil je bewegen, ga dan eens tennissen! Zo luidt de boodschap van toptennisster Kiki Bertens. Aan Lekker Doen vertelt de kampioene: ,,Tennis is een sport die iedereen kan beoefenen, jong en oud, arm en rijk, valide en invalide en ga zo maar door. Je kunt dit op de tennisbaan doen, maar ook gewoon op straat of tegen een muurtje. En als je echt goed wilt worden, moet je natuurlijk heel veel oefenen. Wat ik zelf heel erg leuk vind aan tennis, is het wedstrijdelement.

Het is telkens weer een grote uitdaging om een manier te vinden om te kunnen winnen. Maar het draait uiteindelijk toch vooral om het plezier wat je eraan beleeft.” Deze zomer kwam haar boek ‘Tennis met Kiki’ uit. 

‘Alle kinderen…’

Als tennisambassadrice voor de KNLTB wil Kiki vooral kinderen inspireren om te gaan tennissen. De opbrengsten van het boek gaan naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur en komen ten goede aan jeugdtennissers uit gezinnen met weinig geld.

Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt voor deze jongeren de contributie, het lesgeld en de benodigde tennismaterialen. Waarom vind je dit doel zo belangrijk? ,,Omdat alle kinderen een kans moeten krijgen om met tennis in aanraking te komen en te kunnen tennissen als ze dat willen. Geld mag daarin geen issue zijn. Kinderen moeten lekker kunnen sporten en zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten.” 

‘Leven uit de koffer’

‘Tennis met Kiki’ is volgens Kiki zelf de moeite van het lezen waard omdat  ,,het boek heel makkelijk wegleest en vol staat met leuke weetjes. Over tennis, de historie, maar ook over mij.” Zo vertelt de blonde tennis-kampioene in het boek over haar ‘leven uit een koffer’.

Vorig jaar speelde ze 81 wedstrijden in 28 toernooien. In 36 weken reisde ze 150.000 kilometer. Hoe lang wil en kan ze dat hectische bestaan nog volhouden? ,,Ik heb echt geen idee. We hebben het tot nu toe elke keer gewoon per jaar bekeken. Maar ik voel me nog goed en heb nog steeds die uitdaging in me.” 

‘Het klinkt cliché’

Hoe wil Kiki over tien jaar op haar carrière terugkijken? ,,Ik wil dan het gevoel hebben dat ik echt álles uit mijn carrière heb gehaald, dat er gewoon niet meer in zat. Dan kan ik er met een goed gevoel op terugkijken en mag ik, denk ik, heel erg trots zijn. Ik heb nu al meer bereikt dan ik ooit had verwacht, ook als persoon ben ik gegroeid. Het klinkt cliché, maar ik wil gewoon gelukkig zijn.” Het grote (liefdes)geluk vond Kiki bij Remko de Rijke, met wie ze eind vorig jaar in het huwelijk trad. 

Partner en trainer

Hoe belangrijk is het voor Kiki dat Remko in het verleden eveneens proftennisser was en nu fysiotherapeut en tennistrainer is? ,,Samen met Elise verzorgt Remko mijn 

fysieke trainingen. Dat is belangrijk en fijn voor mij, want hij weet wat er nodig is en hoe ik me soms voel. Bovendien kunnen we zo veel tijd samen doorbrengen.” Kiki woont nu met echtgenoot Remko in Breda, maar ,,volgend jaar gaan we dichter bij mijn familie wonen”.

Eerder vertelde Kiki dat wanneer ze moeder is, ze niet zal terugkeren als professioneel tennisster. Iets minder stellig zegt ze nu: ,,Op dit moment denk ik daar inderdaad zo over, maar…  dat zien we tegen die tijd wel.”

Topsporter

Als topsporter is de juiste voeding voor Kiki van groot belang. ,,Ik moet zeker opletten met wat ik eet. Over het algemeen probeer ik als ik iets minder train wat lager in de koolhydraten te zitten en als ik meer en zwaarder train hiervan meer te nemen. Ook let ik op dat ik voldoende eiwitten en vitamines binnenkrijg. Het ligt er een beetje aan hoe ik getraind heb, maar over het algemeen heb ik een stevig ontbijt, een lichte lunch en een goede avondmaaltijd. Na de training is het belangrijk dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg. Mijn lievelingsgerechten zijn lasagne, stamppot andijvie en een pizza gaat er op z’n tijd ook in. Mijn favoriete snack is Raspatat (frites op basis van aardappelpoeder, red.) met een kaassouffle.” Chocola vind ik ook erg lekker. Alleen eet ik dit niet zo vaak, want als ik begin kan ik niet meer stoppen.”


Paspoort

Naam: Kiki Bertens

Geboren: 10-12-1991 te Wateringen

Partner: Remko de Rijke 

Woonplaats: Breda

Beste prestatie: Vierde op de WTA-wereldranglijst

Weetje: In 36 weken reisde ze 150.000 kilometer

Tennis met Kiki

Karakter Uitgevers B.V. – EAN 9789045218786

Tennis met Kiki

Tags

BoekJeugdfondsKiki BertensKNLTB

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie