Column: Kille John zet slachtoffers in de kou

John de Mol reageert op TVOH schandaal
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Ik heb gefaald. Ik schaam me kapot. Ik had harder moeten optreden. Dit had nooit in mijn bedrijf mogen gebeuren. Dit is het dieptepunt in mijn 40 jaar bij de Nederlandse televisie.

Dát zei John de Mol dus niet over het onthutsende en schokkende seksschandaal dat zich onder zijn ogen afspeelde. 

Wat zei hij dan wel?

Over Marco Borsato: De Mol kon zich geen voorstelling maken van diens vermeende wangedrag. 

Over zwager Jeroen Rietbergen: die kreeg een half uur ‘alle hoeken van de kamer te zien’ en mocht terug naar de orkestbak. 

Over vrouwen: die moeten hun mond open doen als ze worden lastiggevallen. 

Talpa-vrouwen

Moedige Talpa-vrouwen laten vandaag hun eigen voice horen over wat ze van het flitsoptreden van hun baas vinden: waardeloos. Deze Jeanne d’Arcs bij Talpa laten zich luid en duidelijk horen: ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’.

His Masters Voice bevalt ze niet meer.

En zo is het. Vrouwen zijn niet het probleem. Zij zijn slachtoffer in de Talpa-entourage van The Voice of Holland.

Roofdieren

Het zijn de mannen uit de Hilversumse clan die als Middeleeuwse roofdieren jonge kwetsbare vrouwen opjoegen. De andere leden van de clan dekten dat wangedrag af. De oplossing van De Mol om nog meer ‘loketten’ te openen voor slachtoffers is hem vakkundig ingefluisterd. Het gaat volledig voorbij aan een nieuw aangebroken eeuw van gender-emancipatie en nieuwe bewegingen waaronder BLM.

Want hoezo nog meer loketten?

Na 12 jaar The Voice of Holland staat toch vast (of het Openbaar Ministerie individuele viezerikken nu wel of niet gaat vervolgen) dat de bedrijfscultuur bij The Voice verrot is. Vier vulgaire prominenten uit The Voice-organisatie konden ‘klaarblijkelijk’ ongehinderd hun gang blijven gaan. De oplossing van De Mol is dus klaarblijkelijk dat er alleen achteraf wordt geacteerd.

Boete en inkeer

Maar Jeroen Rietbergen mocht, ook klaarblijkelijk’, blijven pingelen van De Mol. Er werd ook ‘klaarblijkelijk’ geen verder intern onderzoek naar hem ingesteld. De Mol en zijn entourage vroeg niet door of de toekomstige pianostemmer meer op zijn kerfstok had staan. De mantel der liefde werd geworpen over een onwelgevallige kwestie in plaats van de paarse die staat voor boete en inkeer. Ontslag van Rietbergen zou bovendien grote financiële en privé-consequenties kunnen hebben voor het imperium van De Mol.

Hoewel zoonlief Johnny het een ‘eerlijk en niets te verbergen’ optreden vond van zijn vader in BOOS, bewees senior dat hij niet alleen de slachtoffers in de kou heeft laten staan, maar dat het besef bij hem nog niet is doorgedrongen dat de klok in zijn werkkamer stilstaat.

Misschien is de juiste mea culpa om die werkkamer te verlaten.

Tags

ALI BBLMJEROEN RIETBERGENTALPATHE VOICE OF HOLLAND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck