Kip ik heb je: tijdloos in pied-de-poule

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

Het klinkt een beetje gek: een koningin met kippenpoten. Toch is er regelmatig sprake van,
want Máxima is net als haar collega’s dol op het iconische pied-de-poule motief.

Veel modebegrippen klinken prachtig in het Engels of Frans, maar laten zich lastig vertalen naar het Nederlands. Pied-de-poule is daar een goed voorbeeld van. Wie dit begrip letterlijk vertaalt, komt namelijk uit bij: voet-van-kip. Als koningin Máxima zich hult in haar pied-de-poule mantel van Oscar de la Renta, hult ze zich dus eigenlijk in wollen kippenpoten. Natuurlijk heeft de benaming alles te maken met de vorm van het dessin; met een beetje goede wil lijkt het patroon op de gestileerde voetafdruk van een kip. Maar voor de gebroken ruiten zou vandaag de dag een chiquere naam bedacht zijn. Voor de ontstaansgeschiedenis moeten we ver terug in de tijd. In een museum in Oostenrijk is textiel te bewonderen uit 1500 voor Christus, en ja: daarop is het motief dus al te bewonderen. Tot 1930 liepen vooral Schotse herders ermee rond, want in de ruige natuur bleek het weven van tweekleurig textiel een goed tijdverdrijf te zijn. Pas toen de modewereld in de jaren dertig eveneens pied-de-poule omarmde, groeide het motief uit tot een vaste waarde in de garderobe van de gegoede klasse. 

Kleurencombinaties

Ondanks dat de vorm vaststaat, zijn er gelukkig volop mogelijkheden om te variëren en verrassen. Naast het traditionele zwart-wit duiken er ook zachtere kleurencombinaties op. Zachtgeel-wit voor de lente, kobaltblauw-zwart voor een feestelijk avondje uit. Qua grootte kan er ook van alles, al kan daarbij ook wel een andere benaming om de hoek komen kijken. Zo heet de grootste uitvoering pied d’éléphant (olifantspoot) en de tussenvorm pied-de-coq (hanenpoot). De allerkleinste variant wordt in het Engels ook wel puppytooth genoemd, maar daar zien we de royals om praktische redenen weinig mee. Wanneer een dessin te fijn en te priegelig is, gaat de stof namelijk werken op televisie. Voor kijkers is dat natuurlijk niet zo prettig, want het lijkt net alsof het beeld trilt.   

Royals

Hoewel het pied-de-poule motief dus wat haken en ogen heeft, is het voor de royals wel een prettige optie. Een mantel met kippenpoten heeft verder weinig nodig. Een nette pump, een onopvallende tas en je bent klaar om te gaan. Voor vertrek is het overigens wel handig om nog even te overleggen met de andere aanwezige dames. Het pied-de-poule motief is namelijk zo’n eyecatcher dat een doublure niet over het hoofd gezien kán worden. Dat bleek wel in 2007, toen Máxima en de (toen nog) Belgische prinses Mathilde beiden een pied-de-poule mantel bleken te dragen. Bij aankomst werd er flink geschaterd en gegrapt, want dat kun je nu eenmaal het beste doen bij een dergelijke ’toevalstreffer’.     

Tags

KONINGIN MAXIMA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck