Koken met Sharon: ,,We denken om de pondjes, maar eten wel smaakvol” 

952
Kooktips van Sharon de Miranda. Ditjes en datjes. FOTO: Johannes Dalhuijsen

,,Een nieuw jaar, een nieuw begin: na alle feestmalen wordt het weer tijd om op de pondjes te letten!” zegt DenD tv-kok Sharon de Miranda. ,,Bij deze 2 recepten die wellicht daarbij kunnen helpen. Een heerlijke romige pastinaaksoep waar geen room bij komt kijken! De pastinaak is erg smaakvol. Hij proeft een beetje naar wortel en selderij ook is de pastinaak een beetje zoet. Alles om een smaakvolle soep van te bereiden. Een spruit koud eten……. Klinkt misschien apart maar het is erg lekker en gezond.  Kook de spruiten niet te lang zodat ze hun bite behouden.” 

 

Pastinaaksoep met uitgebakken spekjes 

Het boodschappenlijstje: 

400 gr. pastinaak 

200 gr. aardappels 

1 ui 

1 knoflookteen 

1 prei 

1 l. water  

200 gr. gerookte spekblokjes  

Olijfolie 

Peper 

2 groentebouillonblokjes  

Bereiding voor 4 personen: 

Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Schil en was de pastinaak en de aardappelen.

nfd

Snijd de aardappels en pastinaak in stukken van ongeveer 2 cm. dik.  

Neem een ruime soeppan en verhit daarin een scheutje olijfolie. Fruit hierin het uitje en de knoflook. Vervolgens bakt u ongeveer 2 min. de pastinaak en de aardappelen mee. Blus het af met het water en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de bouillonblokjes toe en laat je de soep op middelhoog vuur 25 minuten koken.  

Neem de pan van het vuur en mix het met een staafmixer tot een egale soep. Bak zonder olie of boter in een hete koekenpan de spekjes goudbruin. En snijd de prei in dunne ringen. Let wel op dat de prei daarna goed moet worden gewassen om al het zand eruit te laten spoelen. Bij het serveren van de soep doet u er wat prei en spekblokjes in.  

 

Salade met spruitjes, noten, fetakaas en een honingmosterd dressing 

 

Het boodschappenlijstje: 

400 gr. spruiten 

200 gr. spinazie 

200 gr. ongebrande gemengde noten 

150 gr. fetakaas 

2 puntpaprika’s 

1 komkommer 

1 bosje peterselie 

 

Dressing:  

4 eetl. olijfolie 

1 eetl. mosterd 

1 eetl. honing 

2 eetl. verse dille 

1 halve citroen (sap) 

 

Bereiding voor 4 personen: 

Breng een grote pan met water aan de kook. Kook de spruiten

nfd

hierin 8 min. gaar. Als de spruiten gekookt zijn, laat u deze afkoelen in een bak met ruim koud water (dan garen ze niet verder). 

Was de komkommer en schaaf met een dunschiller lange slierten van de komkommer. Snijd de paprika in rondjes en de fetakaas in kleine blokjes.  

Was de spinazie en maak deze goed droog bijvoorbeeld in een slacentrifuge. Meng al deze ingrediënten door elkaar samen met de mosterddille dressing.  Voeg als laatst de noten erbij en wat gehakte peterselie.  

De dressing: 

Meng alles ingrediënten goed door elkaar en de dressing is klaar.