Komt de omstreden Gouden Koets ooit terug?

Gouden Koets
Door: Charlotte Wijnen
17-06-2021

Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets vanaf vrijdag weer te zien voor publiek. De koets is al jaren omstreden vanwege het slavernijpaneel aan de linkerzijde. Mag de koning er ooit weer in rijden?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Moeilijk denkbaar

De koets staat nu op de binnenplaats van het Amsterdam Museum en daar blijft die in ieder geval tot februari volgend jaar staan. Koning Willem-Alexander opent vandaag een expositie over de Gouden Koets. Het koninklijke rijtuig is weer te zien na een langdurige restauratie. Aanraken mag absoluut niet, de koets staat in een glazen behuizing.

Inmiddels wordt steeds moeilijker denkbaar dat de koets in zijn huidige toestand ooit het museum uitrijdt. Vanaf de bouw is er al protest tegen geweest. Maar pas de laatste jaren splitst de onvrede zich toe op het paneel aan de linkerzijde, waarop bewoners van de toenmalige Nederlandse koloniën op onderdanige wijze cadeaus aanbieden aan een witte Nederlander op een troon.

Tweede Kamer verdeeld

Maar wat gebeurt er met de Gouden Koets na februari? Steeds minder partijen in de Tweede Kamer willen dat het rijtuig terugkeert op Prinsjesdag.

De linkse partijen en D66 vinden dat de Gouden Koets in een museum thuishoort. De rechtse partijen FvD, JA21 en PVV vinden dat de koning ermee de straat op moet kunnen. Andere aarzelen nog, zoals VVD en CDA.

Stappen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2022 op Prinsjesdag weer in het rijtuig? Of blijft de koets na februari permanent in het museum? Het Amsterdam Museum hoopt met de tentoonstelling een maatschappelijke discussie op gang te brengen, ook over de toekomst van het object.

Meer DenD